Carnea ori legumele preparate la gratar pot fi cu adevarat delicioase, insa doar daca te pricepi cu adevarat la a gati folosind aceasta tehnica. Desi pare foarte simplu, orice modalitate de preparare, este, in realitate, plina de secrete, iar acest lucru se aplica si in cazul gatitului la gratar.
Daca pana acum ai crezut ca ai nevoie doar de un gratar si cateva lemne de foc, ei bine, in realitate exista mai multe lucruri de care trebuie sa tii cont. Iar noi ti-am pregatit o lista cu tot ce trebuie sa stii, pentru a avea parte de o masa extraordinara. Uite ce e de facut!
Importanta focului atunci cand faci gratarul
Baza gratarului perfect, este un foc bine facut. Pe langa faptul ca va trebui sa fie unul puternic, ca mancarea sa se poata patrunde cum trebuie, va fi nevoie sa folosesti niste lemne de calitate. Cand vine vorba de gratar, jarul trebuie sa fie incins si sa aiba suficienta forta, iar pentru asta, vei avea nevoie de niste lemne de esenta tare, cum este cazul fagului.
In cazul in care folosesti la foc lemne de esenta moale, cum e cazul bradului, carbunii rezultati se vor consuma cu o rapiditate mai mare, iar astfel risti sa trebuiasca sa faci focul de mai multe ori pentru a putea gati.
Pe langa alegerea lemnului, este bine de stiut ca, nu este indicat sa utilizezi combustibili pentru aprinderea focului. Orice astfel de substanta, ramane impregnata in esenta lemnului, iar asta poate face ca mancarea sa prinda un miros nenatural sau un gust mai putin placut.
Daca vrei un gratar exceptional, foloseste doar hartii obisnuite pentru a putea prinde focul si utilizeaza niste lemne de calitate, care pot degaja suficienta caldura.
Curatarea si pregatirea gratarului
Urmatorul pas dupa ce focul a fost facut, iar jarul este gata pregatit, este acela de a curata gratarul. Pentru a putea indeparta orice reziduuri ramase pe suprafata gratiilor gratarului, lasa-l mai intai sa se incalzeasca putin, iar apoi foloseste o perie pentru a le indeparta.
Cand procesul acesta este gata, unge gratarul cu putin ulei, cu unt sau cu putina grasime de calitate, pentru a evita ca alimentele ce urmeaza a fi puse pe gratar sa se lipeacsa.
Pregatirea alimentelor pentru gratar
Daca nu esti suficient de atent, cand gatesti mancarea la gratar, aceasta poate fi mult prea uscata. Fiindca sucul propriu al alimentelor ajunge direct pe jarul incins, alimentele pot deveni uscate daca pregatirea lor nu are loc cum trebuie.
Daca iti doresti sa ai parte de niste legume delicioase, ori de niste carne frageda, ideal este sa recurgi la marinarea acestora. Alege prepararea unor marinade umede, care sa ajute alimentele sa nu mai piarda atat de multa apa si sa ramana fragede si foarte gustoase.
Pentru mai multe detalii, despre cum trebuie preparata marinada, te invitam sa citesti si articolul “Tot ce trebuie sa stii despre marinare”, unde am vorbit mai pe larg despre ce implica marinarea si cum anume trebuie facuta ca alimentele sa fie gatite perfect.
Temperatura echilibrata – marele secret
Temperatura gratarului va trebui sa fie pe cat posibil constanta, de aceea ii vei vedea pe cei mai multi “grataragii” facand vant cu diverse obiecte, pentru a mentine jarul feirbinte. Pe altii, in schimb, ii vei vedea stingand jarul, folosind apa dintr-o sticla.
Ceea ce, desi e mai putin placut, va trebui sa faci si tu. Focul gratarului, va trebui sa aiba aproximativ aceeasi intensitate pe tot parcursul prepararii, ca mancarea sa iasa perfect. Jarul nu trebuie sa fie nici extrem de incins, fiindca atunci risti ca acesta sa se aprinda si sa arda alimentele, insa nici prea slab, fiindca in acest mod risti sa nu mai termini niciodata gratarul, iar invitatii sa plece acasa cu stomacul gol.
Cand vine vorba de temperatura, echilibrul este cheia, iar aici este indicat, ca inainte de a pune alimentele pe gratar sa si aranjezi uniform jarul pe suprafata gratarului, in asa fel incat sa nu te trezesti cu surprize neplacute. Atata timp cat jarul e distribuit uniform, si mancarea se va gati tot uniform, de aceea, vei putea sta fara grija ca anumite bucati de carne ori legume, nu sunt patrunse.
Retete pe care ar trebui sa le incerci si tu
Daca iti place sa folosesti aceasta tehnica de pregatire a mancarii, avem pentru tine si cateva retete senzationale pe care trebuie sa le incerci. Poti vedea reteta, apasand pe numele ei!
1.Salata cu piept de pui la gratar
Pe langa aceste retete, te invitam sa citesti si alte articole de pe blogul nostru, legate de acest subiect. Daca esti inca un incepator in ce priveste gratarul, cu siguranta vei citi cu placere si urmatoarele articole:
1.7 Ustensile de bucatarie care nu ar trebui sa lipseasca din casa unui iubitor al gratarului
2.6 Electrocasnice de bucatarie pe care orice pasionat de gratar trebuie sa le aiba in casa
3.8 Trucuri pentru o friptura delicioasa la gratar
Comentarii