Orice pasiune trebuie intretinuta, chiar si atunci cand este vorba de gratar! Daca si tie iti face placere sa gatesti o friptura delicioasa, atunci stii bine ca ai nevoie de tot “ajutorul”, de la vasele si ustensilele cele mai de calitate, pentru ca totul sa iasa perfect.
Si, fiindca ne dorim ca totul sa iti iasa asa cum trebuie, ti-am pregatit o lista cu ustensile de bucatarie, de care sigur vei avea nevoie, daca te consideri un mare “grataragiu”. Iata care sunt acestea!
1.Set de cutite
In primul rand, este necesar sa stii ca, gatitul fripturii, nu incepe cu punerea carnii pe gratar. Ci, pana sa ajungi acolo, sunt multi pasi de urmat. Primul, si printre cele mai importante, este chiar transarea bucatilor de carne, sau, taierea si curatarea legumelor, atunci cand pe gratar gatesti si legume.
Chiar daca pare printre cele mai lipsite de importanta procese, taierea carnii este, de fapt, esentiala si trebuie facuta cu mare atentie si grija. Iar pentru a reusi acest lucru, vei avea nevoie de niste cutite profesionale, care sa taie perfect bucatile de carne. In acest mod, te vei asigura ca portionezi alimentele corespunzator si le tai de aceeasi grosime, pentru a garanta faptul ca acestea se vor gati perfect, uniform.
Ca sa te asiguri ca ai in casa toate cutitele care iti trebuie pentru pregatirea gratarului, cel mai sigur si practic mod de a face asta, este sa iti cumperi un set de cutite!
2.Aparate pentru fragezit carnea
Dupa cum deja am mai spus, pregatirea alimentelor pentru gratar, ca acestea sa iasa perfect, incepe mult mai devreme. Iar in cazul carnii, un alt procedeu important, este fragezirea.
Fragezirea, se poate face cu ajutorul aparatelor pentru fragezit carnea sau a ciocanelor pentru fragezit, iar scopul ei este acela de a face bucatile de carne sa fie mai moi si mai suculente.
Fragezirea, schimba complet textura bucatilor de carne, fiind importanta si pentru a facilita patrunderea condimentelor mai in profunzime. Asa ca, daca vrei ca friptura sa iasa delicios, nu uita sa faci rost de niste ustensile pentru fragezit carnea!
3.Curatatoare pentru legume si peste
Fiindca atunci cand facem un gratar, nu gatim doar friptura, ci si peste si legume, vom avea nevoie si de niste instrumente cu care sa curatam aceste alimente. Curatatoarele pentru legume, si cele pentru peste, sunt niste ustensile extraordinare, ce reusesc sa curetete alimentele, fara a mai face risipa.
Un alt plus al acestor ustensile, este acela ca fac si procesul de curatare mult mai rapid. Folosindu-le, reduci cu mult timpul pe care l-ai petrece curatand alimente cu niste cutite clasice. Asa ca, gandeste-te sa iti cumperi unele, chiar daca nu faci gratar prea des.
Astfel de curatatoare, sunt deosebit de eficiente, indiferent de metoda de gatit. Si, pentru ca se vor ivi foarte des ocazii pentru a curata legume sau peste, cu siguranta le vei utiliza destul de des!
4.Clesti pentru intors friptura
Fiindca deja am discutat despre cele mai importante lucruri de facut inainte ca friptura sa fie pusa pe gratar, acum e timpul sa trecem la pasul urmator. Si anume, la momentul in care o gatim! Punerea bucatilor de carne pe gratar, este momentul in care, atentia nostra va trebui sa fie la foc si la gasirea momentului potrivit pentru a intoarce sau a lua carnea de pe gratar.
Ei bine, aici sunt foarte importanti clestii de bucatarie. Aceste ustensile, iti permit sa intorci carnea mult mai usor, sa o manevrezi facil si sa verifici mai rapid daca este sau nu gata, fara a te arde. Clestii sunt istrumente cu cozi lungi, ce iti permit sa te feresti de caldura dogoritoare a carbunilor incinsi, si, de aceea, nu ar trebui sa iti lipseasca din casa, daca esti un mare fan al gratarului!
5.Gratar pentru peste
Chiar si unui mare iubitor al gratarului, i se poate apleca de la prea multa carne. Iar atunci cand acest moment isi face aparitia, solutia e reprezentata de peste si multe legume. Cu toate acestea, insa, pestele este ceva mai pretentios decat carnatii, micii sau alte specialitati din carne, iar pentru a-l gati perfect, vei avea nevoie de un gratar pentru peste.
6.Spinner pentru salata
Intotdeauna, langa o bucata suculenta de friptura, va sta o salata delicioasa. Insa, ca si carnea, si salata are nevoie de multa atentie si ingrijire. Foile de salata, in special cele mici, cum este cazul spanacului, al rucolei sau al altor plante, au nevoie sa fie spalate foarte bine inainte de a fi taiate.
Insa, daca le vei taia imediat dupa ce le-ai spalat si nu le vei lasa sa se usuce, salata ce urmeaza a fi facuta isi va pierde mult din prospetime si din textura. Si, ce faci atunci cand nu ai timp sa lasi frunzele de salata sa se usuce? Folosesti un spinner pentru salata!
7.Pensule pentru bucatarie
In cazul in care iti place sa gatesti friptura la rotisor, vei avea nevoie si de niste pensule pentru bucatarie. Gatirea la rotisor este mult mai pretentioasa decat simpla gatire pe gratar. Bucatile de carne folosite sunt mult mai mari si trebuie unse periodic cu diferite uleiuri, ierburi aromate ori apa cu sare, pentru ca acestea sa se pastreze fragede si gustoase.
Daca vrei sa gatesti carne rotisata intr-un mod exceptional, ia grija sa nu iti lipseasca de prin bucatarie, o pensula speciala! Cu ajutorul ei te vei asigura ca, atat tu cat si invitatii tai, aveti parte de o masa de exceptie!
Aceste 7 ustensile de bucatarie, te vor ajuta sa te descurci mult mai usor atunci cand faci gratar. Este adevarat ca, poate, acum iti face placere sa pornesti focul si fara aceste ustensile, insa, in timp, o activitate grea, devine automat si neplacuta!
Daca iti doresti sa fii in continuare un impatimit al gratarelor, fa-ti treaba mai usoara si inconjoara-te de instrumente ce te ajuta sa termini mai repede gatitul si sa stai mai mult cu prietenii si cu familia! Iar, daca vrei sa afli si care sunt electrocasnicele necesare, pentru un gratar uimitor, citeste si articolul “6 Electrocasnice de bucatarie pe care orice pasionat de gratar trebuie sa le aiba in casa”.
Comentarii