Capace – un aliat omis in bucatarie


Pentru a gati cele mai delicioase preparate culinare nu este de ajuns intotdeauna doar o oala sau o tigaie. Un accesoriu deseori omis de gospodine este capacul, putand influenta timpul de gatire mai mult decat s-ar crede. Pe piata exista o multitudine de astfel de accesorii, cu dimensiuni variate ce se vor potrivi cu orice oala sau tigaie ati avea.De ce este folositor un capac intr-o bucatarie?


1. Temperatura mai ridicata
Atunci cand folositi un capac, temperatura din interiorul vasului va mult mai mare, datorita retinerii aburilor si a caldurii.

2. Lichidele nu se evapora cu aceste capace de oale si tigai
Anumite retete culinare nu necesita reducerea cantitatii de lichid. In acest fel, folosirea unui capac va va ajuta sa pastrati toate aromele mult mai bine.

3. Preparatele vor fi mai fragede cu un capac de oala sau tigaie
Preparatele din carne si legume se vor fragezii mult mai bine si mai rapid, astfel si gustul va fi influentat intr-un mod pozitiv.

4. Timp mai scurt de gatire datorita capacului
Datorita retinerii mai bune a caldurii, capacul va va ajuta sa gatiti mai rapid si mai sanatos. Ingredientele se vor coace mai iute daca temperatura este mai mare.

5. Economisire de energie
Pe langa aspectele mentionate mai sus si economia de energie se va resimti datorita consumului mai mic de gaze sau curent electric. Capacul are functia de a retine cat mai bine caldura in recipient astfel se va comporta aproape la fel ca o oala sub presiune, castigand nu doar timp, ci si un consum termic mai mic.


Cum sa alegeti un capac pentru vasele din bucatarie?


1. Diametru capac oala/ tigaie – dimensiunea unui capac este aleasa in functie de diagonala oalei sau a tigaii. Cu siguranta veti gasi o multitudine de capace care sa se potriveasca cu vasele pe care le aveti deja.

2. Materiale capac oala/ tigaie– sticla termorezistenta este cea mai preferata, datorita faptului ca are un design modern, dar si posibilitatea de a verifica vizual mai bine mancarea.

3. Margini metalice/ silicon – o caracteristica importanta a capacelor este aceea de a beneficia de o margine ce poate influenta in mod direct etanseitatea. In acest fel, puteti alege un capac cu o margine metalica sau una din silicon, ultima dintre cele doua fiind mult mai ermetica.

4. Supapa presiune – multe capace moderne dispun de un astfel de orificiu pentru evacuarea aburului.