Cand vine vorba de mancare, nimeni nu isi doreste sa fie servit sau sa isi prepare mancare fada, fara gust, iar daca preparatul mai este si gatit necorespunzator, atunci, ai toate “ingredientele” necesare pentru a-ti taia pofta de mancare.
Mancarea noastra trebuie sa aiba gust si arome inedite, pe langa faptul ca trebuie sa fie gatita corect. Iar pentru acest lucru, un procedeu des folosit in bucatarie, este reprezentat de marinarea alimentelor. Pentru a da gustul desavarsit al preparatelor, multe gospodine, recurg din ce in ce mai des la marinare.
Cand iti doresti sa mananci niste bucati de carne frageda, nu iti e de ajuns doar o tigaie inox de calitate, ci vei avea nevoie si de o carne extraordinar de buna si de toate procesele prin care va trebui sa o treci, pentru a o gati perfect. Iar aici intra si marinarea. Pe care, trebuie sa stii, ca o poti utiliza chiar si in cazul legumelor!
Astazi, vei afla cat de importanta este marinarea pentru retetele noastre. Si vei afla, in detaliu, cum o poti face corect, pentru a da mai mult gust preparatelor gatite de tine. Iata ce trebuie sa stii!
Ce este marinarea?
Cand spui marinat, spui explozie de gusturi! Marinarea, este un procedeu prin care, atat carnea cat si alte alimente, cum sunt, spre exemplu, legumele, sunt amestecate cu diverse ierburi aromatice, condimente, diverse uleiuri sau alte ingrediente, pentru a le oferi mai multa savoare.
Marinarea este mult mai eficienta decat condimentarea obisnuita a alimentelor, deoarece, presupune lasarea condimentului pe suprafata mancarii noastre, pentru mai mult timp. Ceea ce favorizeaza schimbul de arome intre aliment si marinada preparata de catre noi. Un alt rol important pe care marinada il are, este acela ca ajuta la fragezirea alimentelor, in special a carnii.
De cate feluri poate fi marinarea?
Desi, atunci cand auzi “marinada”, te poti gandi cel mai des, la un lichid, sau un sos, in realitate, marinada poate fi de doua tipuri: umeda sau uscata. In cazul primei, poti folosi o gramada de condimente, ierburi, chiar si bucati de usturoi, ceapa sau altele asemenea, insa, nu si lichide. In cazul celeilalte, lista de ingrediente pe care le poti utiliza, devine mai lunga.
1.Marinare uscata
Marinarea uscata, este un procedeu foarte apropiat de condimentarea obisnuita, in sensul in care, respectiva marinada, preparata de noi, va fi masata pe intreaga suprafata a carnii sau a alimentului pe care ne dorim sa il gatim.
Diferenta consta in timpul pe care alimentul il petrece in marinada pregatita de noi. Daca in cazul condimentarii obisnuite, puteai pune imediat dupa alimentul la cuptor sau la prajit, marinarea necesita timp, pentru a avea efect pozitiv asupra gustului preparatului nostru. De aceea, cu cat alimentul se lasa mai mult timp in marinada preparata de noi, cu atat va avea mai multa savoare.
2.Marinare umeda
Marinarea umeda, este insa, mult mai diversa, din punct de vedere al ingredientelor, dar si al gustului. Pe langa condimente si ierburi, poti adauga tot felul de uleiuri alimentare, poti adauga iaurt sau smantana, dar si vin, citrice si multe altele. Pe langa o diversitate mai mare a ingredientelor pe care poti sa le folosesti, marinarea umeda ajuta preparatul si in alte moduri. Iata cum:
1.Face carnea sa fie mai frageda, deoarece, prin absorbirea lichidului de carte carne, aceasta nu se mai usuca, in urma gatirii.
2.Micsoreaza timpul de preparare termica.
3.Face mancarea mult mai savuroasa.
4.Da preparatului o culoare mult mai frumoasa si o crusta mai proeminenta.
5.Datorita absorbtiei de lichid, alimentul nu va pierde mult din greutate, asa ca, marinarea s-ar putea sa te ajute sa oferi oaspetilor tai, portii mai mari.
Cat timp trebuie sa lasi alimentele in marinada?
Ca marinarea preparatului tau sa iasa perfect, un lucru este foarte important, iar acela este timpul. Trebuie sa stii ca, este indicat sa tii alimentele in marinada pentru o perioada mai lunga de timp. Daca vrei savoare, macar una – doua ore ii vor fi necesare alimentului pentru a prinde gust, fie ca vorbim de carne, fie ca vorbim de legume.
Marinarea alimentelor, poate dura chiar si cateva zile in anumite situatii, insa, timpul depinde si de ingredientele folosite pentru marinada. Daca vei face marinade acide, ce contin multe citrice, timpul pentru marinare poate fi mai scurt, deoarece sosul acid va actiona mai rapid asupra alimentelor.
Daca, in schimb, folosesti vin, iaurt, ulei sau altele asemenea pentru prepararea marinadei, poti lasa alimentul chiar si peste noapte in marinada sau chiar pentru o perioada mai lunga.
Cum depozitezi alimentele cat sunt la marinat?
Daca perioada in care lasi alimentele sa prinda gust, este mai lunga, va trebui sa le depozitezi in mod corespunzator. In situatia in care vrei sa le tii pentru cateva ore sau chiar mai mult, indicat este sa le bagi in frigider, in special cand vorbim de carne, deoarece aceasta este predispusa alterarii.
In acelasi timp, este indicat ca vasul ori punga in care ai pus marinada si alimentele, sa fie inchisa foarte bine, pentru a se pastra cat mai bine aromele si pentru ca alimentele sa nu se oxideze.
De asemenea, daca utilizezi marinada pentru carne, noi iti recomandam sa o si fragezesti inainte. In acest mod, mirodeniile vor patrunde mai usor, iar carnea va fi mult mai aromata. Ca sa fragezesti carnea, foloseste un ciocan sau un aparat special, pentru fragezit.
Fi cat mai inventiv atunci cand prepari marinada!
Daca iti doresti ca mancarea ta sa fie cat mai gustoasa, foloseste marinade cat mai complexe, cu cat mai multe ierburi si mirodenii proaspete. Daca te rezumi doar la cateva ingrediente, vei imbunatati gustul mancarii, insa nu il vei face cu nimic mai spectaculos.
Alege condimente cat mai diverse si incearca, pe cat posibil, sa alegi varianta de marinada umeda, fiindca aceasta este absorbita mai bine de catre alimente. Iar daca vrei cat mai mult gust, lasa alimentul in compozitie pentru cat mai mult timp. Sa ai spor la preparat! Speram ca te-au ajutat sfaturile noastre despre marinare!
Comentarii