Zacuscă de vinete

Odată cu sosirea toamnei se resimte și un parfum îmbietor de preparate tradiționale, care mai de care mai delicioase și perfecte pentru sezonul rece. Iar zacusca de vinete este alegerea preferată a tuturor atunci când e foamea mare și nu ai chef să gătești sau când îți este poftă de ceva bun. Iată cât de simplu e să prepari o zacuscă de vinete ca la mama acasă!
 

TIMP DE PREGĂTIRE40 minute
TIMP DE PREPARARE1 oră
TIMP TOTAL1 oră 40 minute

 

 

 6 kg vinete
 3 kg ceapa
 3 kg ardei capia rosii, gogosari sau ardei gras rosu
 3 kg rosii coapte
 500 ml ulei
 2 morcovi
 2 frunze de dafin
 sare
 3 catei usturoi
 pipar macinat

 

 

Pasul 1 - Pregătirea legumelor
 

Vinetele și ardeii se coc și se lasă la aburit într-o pungă, după care se decojesc cu atenție.
Ceapa și morcovul se curată de coajă și se toacă mărunt.


Pasul 2 - Pregătire zacuscă
 

Se ia o tigaie sau o cratita atotcuprinzătoare în care se adaugă ulei și se trece ceapa și morcovul la călit. Se adaugă apă fierbinte și se omogenizează, lăsând apa să scadă ușor. Se adaugă sucul de roșii, ardeii și vinetele tocate mărunt, se condimentează cu frunze de dafin, sare, piper, și se lasă la foc mic timp de aproximativ o oră. Când zacusca a ajuns la consistența dorită se oprește focul și se lasă la răcit.


Pasul 3 - Pregătirea borcanelor
 

Preîncălziți cuptorul și adăugați borcanele într-o tavă. Băgați-le la cuptor pentru sterilizare timp de aproximativ 40 minute. Ulterior treceți zacusca în borcane cât cuprinde, sigilati și înfășurați-le într-un prosop, lăsându-le în acest mod la temperatura camerei, până a doua zi (le puteți bagă din nou în cuptor pentru a se conserva și mai bine).


Pasul 4 - Servire
 

Nu rămâne decât să va bucurați de rezultat servind zacusca ca atare, pe pâine proaspătă sau coaptă, ori alături de un aperitiv.
Poftă bună!

Comentarii

Articole similare

Zacuscă de vinete
Zacuscă de vinete
Odată cu sosirea toamnei se resimte și un parfum îmbietor de preparate tradiționale, care mai de care mai delicioase și perfecte pentru sezonul rece. Iar zacusca de vinete este alegerea preferată a...
Rulouri de vinete cu parmezan
Rulouri de vinete cu parmezan
Rulouri de vinete cu parmezan are toate șansele să devină rețeta preferată pentru întreaga familie. Se poate servi cu sosul preferat de roșii sau alt tip de sos. TIMP DE PREGĂTIRE 30 minute TIMP...
Musaca de vinete
Musaca de vinete
Aceasta musaca de vinete se face cu un sos bechamel si cu un amestec din carne, la cuptor. La final, se presara peste ea branza maruntita si nucsoara. Este foarte gustoasa. TIMP DE PREGĂTIRE 10...
Vinete cu glazură de soia
Vinete cu glazură de soia
Gustă și tu vinete cu glazură de soia. Profită de legumele proaspete de toamnă, de toată culoarea și textura pe care o aduc în farfuria ta. Iată o rețeta cu vinete, cu o textura cărnoasă, unică și cu...
Movile de vinete cu orez
Movile de vinete cu orez
Movile de vinete cu orez este unul din cele mai simple și hrănitoare preparate din sezonul de toamnă. Are gust bun, dar și o estetică originală, pe care poți îndrăzni să o prezinți musafirilor. ...