Top 3 Retete de condimente gatite in casa

Condimentele sunt foarte importante atunci cand iti pregatesti retetele, fiindca acestea dau savoarea si gustul mancarii. Tocmai de aceea le si folosim atat de des in bucatarie. Insa, ce ai spune daca nu ar mai fi nevoie sa le cumperi de fiecare data? Ti-ar placea sa stii ca poti chiar tu, sa prepari condimente la tine acasa? Din propriile legume?


Este foarte simplu sa prepari singur condimente, si, pe deasupra, acestea vor fi si mult mai gustoase si mai naturale decat cele din comert. Iata doar cateva retete de condimente!


1.Condiment pentru supe


Multa lume foloseste la supe, condimente facute din legume. Insa, acestea se pot prepara si acasa. Iata de ce vei avea nevoie:


1 morcov

1 ardei kapia

10 rosii cherry

jumatate legatura patrunjel

1 ceapa


Pentru inceput, va trebui sa usuci legumele. Cel mai simplu, ar fi sa ai un deshidrator, insa, le poti usca si la cuptor.


Morcovul va trebui spalat bine si va fi taiat in fasii subtiri, cu ajutorul unui curatator pentru legume. Ardeiul, va trebui curatat de tot ce are in interior si taiat fasii potrivite, iar rosiile, spalate si taiate in jumatate. Ceapa va fi si ea curatata de coaja, taiata in doua, si separata foaie cu foaie.


Toate aceste legume, vor fi puse in tava, la cuptor. Dispuse pe suprafata ei, in asa fel incat sa nu fie unele peste altele. Si se vor lasa la cuptor pentru jumatate de ora sau mai mult. La final, acestea trebuie sa para uscate, dezhidratate.


Cand legumele sunt gata se lasa la racit. Apoi, intr-o tava cu peretii inalti, se pune un strat generos de sare grunjoasa. Peste se pun toate legumele de la cuptor, iar deasupra se mai pune un strat de sare grunjoasa, la fel de generos. Se vor lasa in sare, pana ce aceasta va absorbi complet apa din ele, ceea ce poate dura chiar si cateva zile.


Ai grija, in schimb, ca locul in care depozitezi tava, sa nu fie unul umed si nici foarte calduros, pentru a nu se strica legumele. Patrunjelul, in schimb, va fi intins pe cateva coli curate, si va fi lasat la uscat. Cand si patrunjelul si legumele s-au uscat complet. Se vor da toate prin rasnita si se vor amesteca bine unele cu celelalte.


Condimentul rezultat, se pastreaza intr-un borcan curat sau intr-un recipient pentru depozitare special.


2.Condiment pentru sosuri albe


Ingrediente:


5 ciuperci

6 catei de usturoi

jumatate legatura marar

4 lg piper boabe


La fel ca in prima reteta, ciupercile si usturoiul vor fi taiate felii subtiri si puse la cuptor pentru jumatate de ora. Cand s-au uscat se baga in sare, la fel cum am spus si mai sus. Iar mararul se va lasa la uscat.


Cand totul este pregatit si uscat bine, se vor da prin rasnita, cu tot cu boabele de piper, iar condimentul este gata!


3.Condiment pentru cartofi


Ai nevoie de: 


1 morcov

1 ardei kapia

7-8 crengute de cimbru uscat

3 lg piper boabe

1 capatana de usturoi


Morcovul, ardeiul si usturoiul se curata, se taie si se pune la cuptor, pentru 30 de minute. La fel ca in retetele prezentate anterior, se vor lasa la racit, apoi se vor pune pe patul de sare. Cand legumele sunt uscate, se vor pune in rasnita, alaturi de piperul boabe si de frunzele de cimbru.


Toate aceste retete, pot fi imbunatatite si adaptate in functie de gusturile pe care le ai tu. De asemenea, nu este neaparat sa le folosesti doar pentru preparatele indicate de noi. Condimentul pentru supe, poate merge de minune, spre exemplu, si in cazul unei tocanite. Asa ca, le poti adapta dupa bunul plac.


Ceea ce trebuie sa stii, insa, este faptul ca, prepararea condimentelor la tine acasa, este foarte facila. Si, deoarece ai un spectru mare de legume pe care le poti folosi, poti experimenta chiar tu acasa, tot felul de retete noi de condimente!


Asa ca, spor la gatit si la incercat noi arome!

 

 

 

Comentarii