TOP 3 ciorbe pe care sa le gatesti pentru familia ta

Cand iti intemeiezi o familie, treaba in bucatarie devine serioasa. Odata ce decizi sa faci acest pas si nu mai esti de unul singur, ajungi sa te gandesti la binele tuturor inainte sa iei fiecare decizie in parte.


Iar in privinta alimentatiei, lucrurile sunt stricte si serioase, mai ales daca au aparut deja unul sau mai multi copii. Cand ai o familie, mancatul sanatos e absolut necesar, iar alimentatia va ajunge sa fie in prim- plan.


Daca pana acum mancai zilnic de la fast food si iti spuneai ca nu e o problema, de cand au aparut cei mici, lucrurile s- au schimbat! Acum iti creste tensiunea si te apuca transpiratiile cand mergi cu ei in vizita si ii auzi cerand sucuri acidulate sau mancare nesanatoasa de pe masa gazdelor!


De cand ai familie, ca vei sau nu, ai devenit un mare bucatar! Ti- ai cumparat pana si oale inox profesionale si acum gatesti ciorbele ca un adevarat chef! Apropo de ciorbe!


Cauti niste retete de ciorbe pe care cei mici sa le manance cu placere?


Copiii pot fi tare mofturosi cand vine vorba de mancare si, la inceput, iti va fi tare greu sa ii inveti sa manance sanatos. Va trebui sa duci multe linguri spre ei “ca avionul” ca sa ii convingi sa manance, in sfarsit, o gura de ciorba.


Dar sa nu renunti! Ciorbele sunt foarte sanatoase pentru cei mici, daca le faci cum trebuie. Iar astfel de preparate ii vor ajuta sa se dezvolte sanatos. Sa creasca mari si voinici!


Ce trebuie sa ai in vedere, insa, este faptul ca ar trebui sa optezi pentru niste retete de ciorba nu foarte grase. Unele care sa contina multe legume si care, daca au si carne, sa aiba una mai slaba. Copiii, mai ales daca sunt foarte mici, pot avea stomacul mai sensibil. Iar o ciorba preagrasa, le- ar putea face mai mult rau decat bine.


Asa ca, nu e suficient sa gatim acasa, ci trebuie sa o facem si intr- un mod sanatos. Tocmai de aceea, am pregatit pentru tine, 3 retete de ciorba, care, desi pot contine carne, este una slaba in colesterol si calorii. Aceste retete iti vor vor mentine copiii sanatosi!


Ciorba de legume cu bucatele de pui


Pentru aceasta reteta vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

1 piept de pui

2 cepe mari

1 morcov

2 ardei grasi ( de orice culoare)

2 rosii mari

100 g mazare

400 g fasole verde

5 lg de ulei

apa


Pentru inceput, vei spala toate ingredientele. Vei curata de coaja morcovul si rosiile, apoi vei taia marunt ceapa, morcovul si ardeii, iar rosiile si fasolea le vei taia bucati mai mari. Pieptul de pui va fi si el taiat cubulete potrivite.


Dupa ce ai taiat carnea si legumele, vei pune intr- o oala, cele 5 lg de ulei, peste care torni ceapa, morcovul si ardeiul. Le lasi pe foc pana incep sa se caleasca, apoi adaugi si pieptul de pui maruntit. Dupa ce incepe si acesta sa se rumeneasca, adaugi si mazarea, fasolea verde si rosiile, dupa care le coplesesti cu apa.


In functie de consistenta pe care doresti sa o aiba ciorba, poti pune mai multa sau mai putina apa. Odata cu trecerea timpului, vei mai adauga apa treptat, daca scade nivelul prea mult. Pentru a testa daca legumele s- au fiert, poti scoate cu o lingura cateva legume din ciorba pentru a le gusta.

 

Ciorba de peste


Daca aceasta este ciorba pe care doresti sa o gatesti familiei, iti vor trebui urmatoarele:


1 kg peste (crap)

1 praz

1 ceapa

1 morcov

2 ardei grasi

50g orez

300 g suc de rosii

100 ml zeama de varza

5 lg ulei

apa


Pentru inceput se curata bine pestele. In cazul in care doresti sa servesti ciorba si copiilor, care au varste mai mici, va trebui sa il filetezi, ca acesta sa nu aiba oase. Pestele va fi taiat in bucati mai mari, cam cat jumatatea palmei.

Vei toca apoi legumele si, in oala, vei pune uleiul, apoi prazul, ceapa, morcovul si ardeiul tocate marunt. Le lasi sa se caleasca, apoi adaugi si sosul de rosii, pestele si zeama de varza. Coplesesti apoi cu apa si lasi pana se fierbe pestele. Adaugi apoi si orezul si mai lasi pe foc pana acesta se gateste complet.

Daca cei din familia ta nu mananca ciorba acrita, poti renunta la zeama de varza.

 

Ciorba de vacuta


Daca familia ta prefera carnea de vita si vrei sa la pregatesti o ciorba, o sa iti trebuiasca:

600 g carne vita

3 cepe mari

2 morcovi

1 ardei gras

2 cartofi mari

150g sos de rosii

150 g mazare

150 g fasole verde

5 lg ulei

apa

Pentru aceasta reteta se recomanda sa folosesti bucatile mai putin grase din carnea de vita, cum este cazul antricotului sau al spatei.


De asemenea, daca vrei ca ciorba sa arate mai bine, poti fierbe carnea intreaga, separat si sa o tai cubulete abia dupa ce s- a fiert. In acest mod, carnea va fi taiata perfect in ciorba si va fi mai atractiva pentru cei mici. La fel poti proceda si in cazul primei retete, cea de pui.


Dupa ce ai terminat cu fiertul si taitul carnii, vei spala si taia legumele. Ceapa, morcovii si ardeiul, trebuie taiate  cubulete marunte, iar cartofii cuburi mari. Fasolea o poti lasa intreaga daca nu are dimensiuni exagerate, sau o poti taia in mai mute bucati.


Pui apoi o oala pe foc si adaugi uleiul, dupa care pui la calit ceapa, morcovul si ardeiul. Dupa ce se calesc, adaugi fasolea, cartofii si mazarea si coplesesti cu apa. Lasi la fiert pana ce sunt aproape gata toate legumele. Adaugi apoi sosul de rosii, bucatelele de carne de vita si mai adaugi apa, daca este nesesar.


Lasi sa fiarba pana ce toate legumele sunt bine patrunse. In privinta condimentelor, la toate cele 3 retete de ciorba, se va adauga sare, dupa gust. Cat si alte condimente, daca si restul familiei le prefera.


Acestea sunt cele 3 retete de ciorba! Observi cat de simplu este sa le prepari? Pe langa faptul ca nu te vei chinui prea tare cu gatitul acestor preparate, familia ta va avea parte de o masa delicioasa si sanatoasa!

 

 

 

 

Comentarii