Sosul olandez este o reteta simpla, potrivita preparatelor din carne, dar si a legumelor. De asemenea, este un sos ce poate fi servit atat cald, cat si rece. Pentru pregatirea lui, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente.
Ingrediente
4 galbenusuri ou
150 g unt
100 ml lapte
3 lg zeama de lamaie
100 g smanatana
Mod de pregatire
Pentru a putea pregati acest sos, vei avea nevoie in primul rand de un bol inox si de o cratita joasa cu gura larga, deoarece sosul se prepara la bain marie.
Inainte de a incepe sa pregatesti ingredientele, umple cratita pe jumatate cu apa si pune-o pe foc, pentru a avea timp sa se incalzeasca.
Separa mai apoi galbenusurile de albusuri si toarna-le in bol. Pune untul peste cele 4 galbenusuri. Ca sosul sa iasa bine, untul va trebui sa fie la temperatura camerei, asa ca, asigura-te ca l-ai scos din frigider cu suficient timp inainte, in asa fel incat acesta sa apuce sa se incalzeasca.
Toarna in bol si laptele si zeama de lamaie, apoi amesteca ingredientele cu un tel, pana cand se omogenizeaza. Pune bolul deasupra apei din cratita si amesteca in continuare cu telul, pana cand textura ingredientelor se schimba si se transforma intr-o maioneza.
Intregul proces va dura intre 5-10 minute, in functie de temperatura apei si de puterea flacarii de la aragaz.
Cand amestecul a devenit vascos, ia bolul de pe foc, si lasa-l la racit pentru 2-3 minute, apoi cu o lingura, pune smanatana in bol si incorporeaz-o, folosind miscari lente, pentru a nu taia compozitia. Dupa ca smantana este incorporata, sosul este gata pentru a fi servit.
Sa ai pofta si spor la gatit!
Comentarii