Reteta de post: tocana de cartofi cu soia texturata

Tocanita de cartofi, nu este doar o reteta numai buna de pregatit si de mancat in perioada postului, ci este, cel mai adesea, si o mancare care ne duce cu gandul la perioada copilariei. Multi se gandesc cu nostalgie la perioada in care erau mici in mometul in care simt mirosul tocanitei de cartofi!


Asa ca, daca vrei si tu sa o prepari, avem pentru tine reteta! Intra in bucatarie si intinde pe blat toate vasele si ustensilele de bucatarie de care ai nevoie, fiindca ti-am pregatit o reteta delicioasa, consistenta si pentru care ai nevoie de foarte putine ingrediente. Iata ce iti trebuie si care este modul in care trebuie sa o gatesti!


Ingrediente


2 kg cartofi

2 cepe albe, de dimensiune medie

1 morcov de dimensiune medie

1 ardei kapia

4-5 crengute de cimbru uscat

o punga de soia texturata (cubulete)

150 ml sos de rosii


Mod de preparare


Tocanita de cartofi, poate fi gatita atat cu soia, cat si fara. Deoarece, in perioadele in care nu se tine post, in acest preparat se pune adesea si carne, ori se adauga si diferite tipuri de carnati, in perioada postului, o alternativa la aceste ingrediente sunt chiar cubuletele de soia.


Asa ca, daca vrei sa iti readuci aminte de gustul “carnii”, poti adauga si soia, insa nu este obligatoriu. Daca nu iti place, poti sari peste acest ingredient. Daca alegi, totusi, sa il folosesti, pune cuburile de soia la fiert, pentru inceput. Nu alege, insa, soia, bucati, ci soia cuburi, deoarece, cea bucati se fierbe mai greu.


Cat timp bucatle de soia se fierb, toaca ceapa si morcovul marunt, iar morcovul rade-l pe razatoarea mica. De asemenea, curata cartofii de coaja, spala-i bine si taie-i cubulete de dimensiune potrivita.


Atunci cand soia s-a fiert complet,pune-o la scurs, intr-o strecuratoare. Ia o alta oala, de dimensiuni ceva mai mari si pune in ea 2-3 linguri de ulei, de masline, de floarea soarelui, ori alt ulei vegetal ce poate fi utilizat pentru prajit.


Adauga in oala ceapa, morcovul si ardeiul si lasa-le pe foc pana se calesc. Adauga apoi bucatile de soia texturata peste. Lasa toate ingredientele inca putin in oala, pana ce devine si soia rumena, insa continua sa mesteci, pentru ca ingredientele sa nu se arda.


Cand soia devine usor aurie deasupra, adauga sosul de rosii, apoi cartofii taiati cubulete si copleseste toate ingredientele cu apa. Adauga si crengutele de cimbru si lasa pe foc pana ce cartofii se fierb bine. Pentru a vedea daca sunt gatiti, scoate o bucata de cartof din vas si taie-l pe jumatate, fix pe mijloc. Daca se taie usor si are o textura moale in interior, inseamna ca este bine fiert.


Daca cumva tocana este prea apoasa, mai las-o la fiert, pana ce nivelul apei scade iar zeama din tocanita prinde consistenta. De asemenea, daca apa scade prea mult in timpul fierberii si tocana devine mult prea densa, mai adauga apa pe parcurs. La final, inainte de a opri aragazul, pune si sare si condimente dupa gust si mai lasa mancarea inca un minut pe foc, pentru a prinde mai multa savoare.


Dupa adaugarea condimentelor, reteta este gata!


Sa ai pofta si mult spor la gatit!

 

 

Comentarii