Ti-e pofta de niste chiftele, insa tii post? Afla ca, acum, nimic nu te mai opreste sa le mananci! Nici macar postul! Fiindca avem pentru tine o reteta de chiftele, gatita absolut 100% din ingrediente de origine vegetala.
Iata de ce ai nevoie pentru prepararea chiftelutelor si cum anume trebuie gatite.
Ingrediente
300 g naut boabe uscate
3 cepe albe mari
2 cartofi mari
1 legatura de patrunjel
sare si condimente dupa gust
cateva linguri de ulei de floarea soarelui sau de masline
Mod de preparare
Pentru a gati chiftelutele, va trebui in primul rand, sa ne ocupam de naut. Pentru a gati chiftelutele, boabele de naut uscat, vor trebui puse in apa si lasate peste noapte, pentru a se hidrata. Daca in casa este foarte cald, baga vasul in care tii boabele si apa, in frigider, pentru a nu se acri.
In a doua etapa, va trebui sa ai in casa un blender, de preferat unul de masa, pentru a putea blenda toate ingredientele. Va trebui sa cureti si sa tai ceapa si cartofii, sa maruntesti putin patrunjelul, iar apoi sa amesteci toate aceste 3 ingrediente (crude, nefierte) cu boabele de naut, scurse de apa, si sa le dai prin blender.
La final, consistenta compozitiei va trebui sa aiba aceeasi textura ca cea a carnii pentru chiftele. In cazul in care este mult prea tare, poti sa mai adaugi putina ceapa sau putin cartof. Daca este pre moale, poti adauga o lingura de faina. Cand compozitia s-a mixat foarte bine, va trebui sa o modelezi in acelasi fel in care se fac si chiftelele clasice.
Pentru aceasta reteta, nu este, insa, necesar, sa presari faina pe chiftele. Doar le modelezi, apoi, intr-o tava, asezi frumos o foaie de copt si le pui deasupra. Pui, de asemenea, in tava, si putin ulei, sau, poti chiar sa le ungi pe fiecare in parte, intre palme, imediat ce le-ai dat o forma.
Chiftelutele de post se vor lasa in cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute, sau pana in mometul in care prind o crusta frumoasa, aurie. Pentru a te asigura ca se vor patrunde bine, trebuie sa nu le faci de dimensiuni foarte mari. De asemenea, le poti aplatiza, cu ajutorul unui pahar uns cu putin ulei, dupa ce le-ai pus in tava, insa inainte de a le baga la cuptor.
Cand chiftelele s-au rumenit bine, inseamna ca sunt gata!
Sa ai pofta si mult spor la gatit!
Comentarii