Fiindca suntem deja in postul Craciunului, am pregatit pentru tine o noua reteta, potrivita pentru masa de pranz. Soia, este un aliment destul de des intalnit in timpul postului, deoarece are si un aport caloric mai mare. Este, de asemenea, un aliment cautat in perioada aceasta, deoarece imita carnea ca si gust si textura. Asa ca, daca doresti sa iti potolesti pofta de “carne”, incearca reteta pregatita de noi!
Continua sa citesti articolul si vei putea descoperi exact ce ingrediente iti sunt necesare, dar si fiecare pas pe care trebuie sa il urmezi, pentru a putea gati cat mai gustos aceasta reteta.
Pentru Soia la cuptor
Ingrediente:
1 punga soia bucati (200g)
jumatate de dovlecel proaspat
1 ceapa
putin ulei de masline
condimente dupa gust
Mod de preparare
Ca bucatile de soia sa fie patrunse la final, va trebui sa treci prin mai multe etape. Pentru inceput, aceasta va trebui fiarta. Ia o oala de dimensiuni mai mari si umple-o cu apa pana la jumatate. Scoate bucatile de soia din punga si pune-le in oala cu apa, iar apoi porneste plita sau aragazul, la puterea cea mai mica.
Atentie, insa, atunci cand pui soia in oala. Nu turna intregul continut al pungii. Ramasitele ramase pe fundul pungii, vor crea foarte multa spuma si din aceasta cauza, e posibil ca apa sa dea peste in timpul fierberii. Pune bucatile de soia in apa, luand cate una, cu mana, din punga.
In functie de puterea aragazului, timpul de gatire va putea fi mai scurt sau mai lung. Insa, pentru a grabi procesul, tine totdeauna capacul pus deasupra vasului. Ca sa poti vedea daca soia s-a patruns, scoate cea mai groasa bucata si tai-o chiar pe jumatate. Cand este patrunsa, este moale chiar si in mijloc.
Nu incerca, totusi, sa grabesti exagerat de mult procesul fierberii, fiindca altfel bucatile de soia vor ramane tari. Oricat ar parea de tentant, nu da focul la putere maxima, daca doresti ca soia sa iasa, la final, gustoasa si patrunsa.
Dupa ce este gata, las-o sa se raceasca, in apa in care a fiert, apoi scurge-o bine si pune-o intr-o tava. Pune peste si cateva linguri de masline, condimente dupa gust. Taie si jumatatea de dovlecel in felii, iar ceapa tai-o juleinne, si pune-le si pe acestea peste bucatile de soia.
Mesteca toate ingredientele in tava, in asa fel incat condimentele si uleiul sa ajunga peste tot. Apoi aranjeaza-le uniform pe toata suprafata tavii si baga-le la cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute.
Poti, de asemenea, daca doresti, poti sa gatesti acest preparat si folosind un air fryer, in locul cuptorului clasic. Folosirea ambelor metode este posibila, iar gustul preparatului este foarte asemanator in cazul utilizarii oricareia dintre cele doua modalitati.
Pentru salata asortata
Ingrediente:
2 rosii medii
1 vanata mare
1 ceapa medie
putin ulei de masline si otet de mere
condimente dupa gust
Mod de preparare
Spala bine vanata si tai-o felii potrivite, aproximativ de grosimea unui deget. Asezoneaza-le apoi cu sare, piper si alte condimente care iti plac, dar si cu putin ulei de masline, apoi pune bucatile intr-o tava si baga-le la cuptor pana se rumenesc frumos.
Pentru a consuma mai putina energie electrica sau gaz, poti incerca sa bagi ambele tavi in acelasi timp, atat cea cu soia, cat si cea cu vinete coapte. Cand vinetele sunt gata scaote-le din cuptor si taie-le fasii.
Taie de asemenea si cele doua rosii, in cuburi de dimensiune medie, iar ceapa tai-o julienne (fasii subtiri si lungi). Freaca ceapa cu putina sare, apoi pune toate legumele impreuna, intr-un bol si adauga peste niste otet de mere, si, daca mai este nevoie, inca putin ulei de masline si niste condimente.
Iar cele doua retete sunt deja gata de servit!
Alaturi de soia la cuptor si salata asortata, poti sa prajesti si cateva felii de paine cu putin usturoi si ierburi aromate deasupra. Acest preparat, este unul foarte consistent, dar si sanatos. Iar daca alegi sa il gatesti, cu siguranta nu iti va mai fi foame dupa ce il mananci!
Sa ai pofta si sa gatesti cu mult spor!
Comentarii