Dulceata de dovlecei este inedita si are gust de ananas. Poate ca nu te-ai asteptat sa gasesti o reteta de dulceata din dovleceii care se folosesc de obicei pentru mancarurile sarate, dar lasa-te surprins si experimenteaza aceasta reteta.
TIMP DE PREPARARE20 minute
TIMP TOTAL35 minute
600 gr dovlecei taiati cubulete
400 gr zahar
½ lamaie pentru zeama
1 plic zahar vanilinat
felioare de lamaie
Pasul 1 – Pregateste dovleceii
Spala dovleceii, decojeste-i si indeparteaza cozile. Taie-i in doua si cu ajutorul unei lingurite extrage semintele din dovlecei. Taie dovleceii in cubulete mici.
Pasul 2 – Adauga zahar
Aseaza dovleceii intr-o cratita sau oala si presara peste ei zaharul si zaharul vanilat. Amesteca putin pentru ca zaharul sa patrunda cat mai mult in dovlecei. Stoarce peste dovlecei o jumatate de lamaie. Acopera oala cu un capac si lasa asa timp de 2 ore. Dovleceii vor lasa suc propriu cu ajutorul zaharului.
Pasul 3 – Pune dulceata la fiert
Aseaza cratita pe foc si lasa la fiert. Dupa ce da in clocot, mai las-o 10 minute si opreste focul. Acopera cratita cu un prosop ud si bine stors, dupa care las-o sa se raceasca timp de o ora, pentru ca dovleceii sa traga siropul in exces.
Pasul 4 – Pune din nou dulceata la fiert
Urmeaza inca o secventa de fierbere. Cand ajunge la punctul de fierbere, mai lasa dulceata sa clocoteasca inca 8 minute. Amesteca usor in ea. Se va lega si va avea o consistenta mai groasa. Nu lasa dulceata sa fiarba prea mult. Daca siropul devine galbui, inseamna ca a fiert prea mult. Cand este gata, opreste focul si din nou, acopera oala cu un prosop ud si bine stors. Lasa dulceata sa se racoreasca timp de cateva ore.
Pasul 5 – Transfera dulceata de dovlecei in borcane
Cand dulceata este rece, urmeaza sa o pui in borcanele pregatite, curate si sterilizate in prealabil.
Pofta buna!
Comentarii