Ciorbă ardelenească de primăvară cu afumătură și salată

Ciorba ardelenească de primăvară cu afumătură și salată este bună, gustoasă și sănătoasă pentru intreagă familie. Are la bază mai multe verdețuri și este aromatizată puternic cu afumătură, încât va fi greu să-i reziști. 

TIMP DE PREGĂTIRE 20 minute
TIMP DE PREPARARE 25 minute
TIMP TOTAL 45 minute

Reteta pentru 10 portii

  •  150 gr ceapă tocată
  •  250 gr afumătură (kaizer, bacon sau costiță afumată)
  •  2 salate verzi mari și bogate in frunze
  •  1 linguriță(e) paprika dulce
  •  3 căței de usturoi, zdrobiți
  •  3 gălbenușuri
  •  250 gr smântână acră, de preferat cu 25% grăsime
  •  sare
  •  piper
  •  oțet
  •  1 legătură verdeață tocată (mărar sau pătrunjel)

 

Pasul 1 - Pregătirea și fierberea salatei
 

Se ia o oală mai mare, se umple cu 4 litri de apă și se așează pe foc. În timp ce apa se încălzește, începi să desfaci frunzele de salată, una câte una. Le speli sub jet de apă rece pentru a îndepărta impuritățile și le scurgi bine. Imediat ce apa din oală clocotește, presari sare și scufunzi frunzele de salată în ea. Deși va părea că salata ocupă tot spațiul din oală, după ce se va opări (în circa 5 minute), ea va scădea foarte tare.


Pasul 2 - Scurgerea și tăierea salatei
 

După ce a fiert, salata se scoate din apa clocotită și se scurge printr-un ciur, păstrând sucul. Când se răcesc, frunzele de salată se pot tăia după preferință, în fâșii mai mari sau mai mici.


Pasul 3 - Pregătirea afumăturii pentru ciorbă ardelenească de primăvară
 

Se poate folosi bacon, costiță afumată sau kaizer. Se taie în bucăți mici și se dau în clocot cu puțină apă. Când apa scade, afumătura se călește împreună cu ceapa tocată, peste care se presară paprika. Când se încinge bine, se toarnă zeama de salată peste afumătură.


Pasul 4 - Adăugarea salatei
 

Când ciorba de pe foc începe să dea în clocot, se adaugă și salată tocată. După 3 minute se oprește focul și se acrește ciorba cu 4 - 5 linguri de oțet.


Pasul 5 - Servire ciorbă ardelenească de primăvară
 

Ciorba ardelenească de primăvară cu afumătură și salată se servește caldă. Se adaugă oțet suplimentar, sare sau piper, după preferințe. Poate fi dreasă cu smântână și ou.

Poftă bună!

Comentarii

Articole similare

Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare este una din cele mai iubite si realizate retete pentru copii si adulti. Perisoarele sunt moi, usor de consumat, alaturi de ciorba condimentata corespunzator. Este perfecta in...
Ciorba radauteana
Ciorba radauteana
Ciorba radauteana este un preparent des solicitat in cadrul restaurantelor romanesti. Savoarea aparte a acesteia este data de aroma legumelor proaspete si de dress-ul cu smantana, ceea ce transforma...
Ciorba de miel
Ciorba de miel
Ciorba este un preparat care nu lipseste niciodata de pe masa, mai ales din seria felurilor principale. Insa, de sarbatorile Pascale, te invitam sa inlocuiesc ciorba traditionala de vita sau de pui...
Ciorba de legume cu struguri
Ciorba de legume cu struguri
Ciorba de legume acrtită în mod tradițional așa cum o făceau bunicii noștri cu zeamă de struguri verzi, are o aromă unică, un parfum minunat și este bogată în vitamine și minerale. Este o rețetă...