De ce sa mananci supa?
Ai pofta de o ciorba delicioasa? Daca da, speram ca ai in bucatarie un set oale inox! Fiindca am pregatit pentru tine cateva retete de supa, pe care, odata ce le vei incerca, vei ajunge sa le gatesti mai tot timpul!
Cat inca frigul sta departe de casele noastre, iar sezoanele calde ne permit inca sa gasim din belsug legume proaspete si naturale, supele reprezinta retete foarte sanatoase, pe care ar fi pacat sa nu le pregatim!
Desi pare de necrezut, supele calde, reprezinta preparate care ne ajuta sa ne racorim in sezoanele calde. Pe langa asta, deoarece sunt retete care nu pica greu la stomac, sunt potrivite pentru zilele in care ne dorim sa mancam ceva usor, dar care sa ne permita, totusi, sa ne desfasuram activitatile in mod obisnuit.
Tu stii care e diferenta dintre supa si ciorba?
Daca ai crezut pana acum ca supa si ciorba sunt fix acelasi lucru. Trebuie sa stii ca nu e nimic mai fals! In general cea mai importanta diferenta intre supe si ciorbe este aceea a consistentei. In cazul supelor, se opteaza pentru mai putine ingrediente, pentru a pastra simplitatea si pentru ca zeama sa ramana mult mai limpede si mai usor de digerat pentru stomac.
In schimb, in cazul ciorbelor, consistenta este mult mai densa. Adesea, in retetele de ciorbe, sunt adaugate mult mai multe legume si chiar carne ceva mai grasa. Tot in cazul ciorbelor, exista retete care contin si smantana. Tocmai pentru a le da si mai multa consistenta.
Datorita consistentei diferite, de obicei, ciorbele se gatesc mai mult in sezoanele reci, fiindca in aceasta perioada, corpul are nevoie de mai multe alimente consistente, bogate in grasimi. In cazul sezoanelor calde, in schimb, se gatesc mai mult supele, fiindca acestea sunt mai putin consistente.
Tocmai pentru ca vremea inca tine cu noi, iar afara caldura inca persista, avem pentru tine doua retete de supe, nemaipomenit de gustoase!
Supa cu galuste
Probabil pe multi dintre noi, doar numele acestei supe, ne duce iar in copilarie, cand mama ne- o pregatea cu atata dragoste si, pe care, noi o mancam cu atata pofta!
Pe langa faptul ca este simplu de preparat, este si foarte delicioasa si sanatoasa pentru organismul nostru. Asa ca, daca ti- e pofta de gustul zilelor in care erai inca mic si fara griji, iata ingredientele de care vei avea nevoie:
1 pui intreg
2 cepe mari
1 morcov mare
1 ardei rosu kapia mare
100 g de fidea sau doua oua (ingredient la alegere)
3-4 l apa
Acestea vor fi ingredientele necesare pentru supa.
Pentru galuste, vei avea nevoie de urmatoarele:
2 oua
50 g gris
un praf de sare
Pentru ca supa sa iasa cat mai gustoasa, ideal ar fi, sa faci rost de un pui de casa, fiindca niste carne naturala va da un gust nemaipomenit supei. Daca nu ai insa aceasta posibilitate, foloseste un pui din comert, dar care sa nu depaseasca 2 kg.
Curata bine puiul, spala- l si portioneaza- l in bucati potrivite. Nu il dezosa, insa, deoarece, oasele dau mai mult gust supei.
Ia apoi o oala, pune bucatile de pui si apa. Si lasa la fiert. Desi puiul a fost spalat bine, e posibil sa mai ramana impuritati, si in urma fierberii apei, sa iasa spuma deasupra. Asa ca, daca va aparea acest fenomen, ia spuma de deasupra cu o linguta si arunc- o.
Cand carnea e apropape fiarta si nu mai iese nici spuma, adauga toate legumele tocate marunt si mai lasa oala pe foc, pana ce acestea s- au fiert complet.
Cand legumele sunt fierte, adauga si fideaua. Daca nu vrei sa o faci cu fidea, poti face “zdrente de ou”. Pentru asta, va trebui sa bati cele doua oua, peste care, vei turna un polonic din supa fierbinte, vei mai mesteca putin si vei turna tot ce este in castron, in oala care fierbe.
Pentru galuste, va trebui sa bati cele doua oua si sa le amesteci apoi cu grisul si praful de sare.
Separat, vei pune o oala cu apa pe aragaz, iar cand aceasta va incepe sa clocoteasca, vei pune, rand pe rand, cate o jumatate de lingura de compozitie de gris, pentru a forma galustele. Le vei lasa in jur de 10-15 minute la fiert, la foc mic, iar apoi le vei scoate din apa fierbinte si le vei pune intr- un alt vas, plin cu apa cat mai rece.
Le vei lasa in apa rece pentru inca 3-4 minute, iar apoi le vei putea pune in supa.
Supa crema de legume
jumatate de varza mica
1 morcov mediu
2 ardei kapia
3 cepe medii
jumatate de dovlecel mediu
2 rosii medii
1 cartof mare
150 g unt
In general, supele- creme se prepara foatre usor, si acesta este si cazul supei- creme de legume.
Pentru prepararea ei, va trebui sa cureti legumele de coaja, sa le speli bine si apoi sa le toci.
Nu trebuie sa te straduiesti sa le tai marunt. Le poti lasa si bucati mai mari. Important este doar sa ai un vas suficient de spatios in care sa le fierbi.
Legumele curatate si taiate,se vor pune la fiert, intr- o oala si se vor lasa pana ce acestea se inmoaie foarte bine, pentru a fi perfect patrunse. Cand legumele s- au fiert, va trebui sa scurgi o parte din apa.
Este de preferat sa lasi apa, cam pana la jumatatea nivelului la care sunt legumele, pentru ca supa sa aiba mai multa consistenta.
Dupa ce scurgi apa, pui intreaga cantitate de unt, si dai legumele impreuna cu untul, prin blender, cat acestea sunt inca fierbinti.
Supa crema poate fi servita atat calda, cat si rece. Si este foarte sanatoasa si hranitoare. In acelasi timp, ea poate zi servita simpla sau alaturi de niste crutoane, cumparate sau realizate in casa.
Fiindca in urmatoarea perioada e foarte simplu sa gasim legume delicioase, ar fi pacat sa nu profitam de sezon si sa nu gatim cateva supe, numai bune pentru sanatatea noastra!
Acestea au fost cele doua retete de supa, delicioase si simplu de gatit! Incearca- le si tu si povesteste- ne cum ti- au iesit!
Comentarii