Ai auzit de clatite japoneze? Cum le faci?

Unde sunt clatite, e si multa bucurie!

 

Carei case ii poti spune “acasa” daca n-ai simtit niciodata in ea mirosul clatitelor proaspat prajite? Cine nu iubeste, oare, sa le manance? Si, cine nu iubeste, oare, sa le gateasca, atunci cand sunt atat de simplu de preparat si provoaca si atata satisfactie, atunci cand vezi ca toata lumea le serveste cu pofta?

 

Clatitele sunt printre cele mai iubite deserturi, dar si printre cele mai delicioase si usor de gatit. Insa, daca te-ai saturat de caltitele clasice si doresti unele si mai pufoase, trebuie sa stii ca exista si alte retete de clatite delicioase, iar printre aceste “alte retete” se afla si cele japoneze!

 

Ce?! Sa nu ne spui ca n-ai auzit niciodata de clatite japoneze (dorayaki)! Daca nu le-ai incercat pana acum, trebuie sa te avertizam ca e foarte posibil sa te indragostesti de ele dupa ce le vei prepara pentru prima data si le vei gusta. S-ar putea chiar, ca dupa ce le incerci sa iti cauti pe OaleSiTigai un set tigai ieftine, ca sa ai mereu in ce sa le prepari!

 

Daca te-am facut curios, nu trebuie decat sa continui sa citesti si vei descoperi si reteta!

 

Ingrediente

 

Ca sa poti prepara niste clatite japoneze, vei avea, in principiu, nevoie de cam aceleasi ingrediente pe care le-ai folosi in cazul celor clasice. Ce difera foarte mult fata de acestea din urma, este, in special, felul in care clatitele japoneze trebuie preparate.

 

Ce este extraordinar la clatitele japoneze, este faptul ca, acestea, arata, de fapt, ca niste biscuiti umpluti cu crema, iar nu ca niste clatite. Acesta este si motivul pentru care sunt si mai deosebite si mai delicioase!

 

Iata de ce vei avea nevoie:

 

5 galbenusuri de ou

70 g zahar

3 lgt miere

1 lgt praf copt

1 esenta de rom

1 esenta de vanilie

50 ml lapte

faina cat cuprinde

cateva fructe de padure sau fulgi de ciocolata (ingredient optional)

 

Mod de preparare

 

Pentru inceput, va trebui sa separi albusurile de galbenusuri, apoi sa pui galbenusurile intr-un bol si sa le amesteci cu zaharul. Albusurile ramase, le poti pastra la frigider pentru o reteta viitoare. Bate galbenusurile si zaharul cu un tel sau cu un mixer de bucatarie, pana cand acesta se dizolva complet. Apoi adauga si esentele, mierea, laptele si praful de copt si continua sa mesteci pana ce se omogenizeaza.

 

Cerne faina, folosind o sita, pentru a avea o compozitie de clatite mai pufoasa si fara cocoloase. Toarna faina peste galbenusuri si mesteca pana la omogenizare. La final, compozitia de clatite, va trebui sa fie mult mai solida decat cea de clatite clasice, daca doresti ca reteta sa iasa bine. Dupa ce ai omogenizat totul, lasa compozitia sa se odihneasca pentru cel putin 20 de minute.

 

Daca doresti ca reteta sa fie mai sanatoasa, poti inlocui zaharul, doar cu miere, sau poti reduce cantitatea de zahar si miere dupa preferintele tale. De asemenea, in loc de faina, poti folosi fulgi de ovaz dati prin rasnita si maruntiti bine.

 

Inainte de a pune compozitia in tigaie, la prajit, poti adauga, daca doresti, cateva fructe de padure proaspete sau niste fulgi de ciocolata, daca vrei ca reteta sa fie si mai gustoasa. Adauga unul din aceste ingrediente in compozitie si mesteca bine cu o spatula pana ce se incorporeaza. Apoi, cu ajutorul unui polonic sau al unei linguri mai mari, toarna compozitie intr-o tigaie preincinsa.

 

Nu face clatitele de dimensiuni foarte mari, ci de aproximativ 10 cm in diametru, deoarece, la final acestea vor arata ca niste biscuiti. Toarna cate o clatita sau chiar doua, in functie de marimea tigaii tale, pana ce termini toata compozitia.

 

Nu lasa, insa, clatitele sa se raceasca!

 

Cat inca sunt fierbinti procedeaza in felul urmator:

 

Ia o clatita inca fierbinte si pune-o pe o farfurie. Pune deasupra o umplutura. Poate fi tot ce iti doresti: de la fructe proaspete, pana la dulceata sau ciocolata. Pune insa umplutura doar pe mijlocul clatitei. Mai pune apoi inca una deasupra si, cu ajutorul unei lingurite, preseaza marginile celor doua clatite, ca ele sa se uneasca.

 

La final, clatitele japoneze vor arata ca niste biscuiti pufosi si deliciosi. Continua sa procedezi in acelasi mod, pana ce termini cu toate clatitele. Insa, ai grija sa lucrezi cu ele, cat sunt inca foarte fierbinti, daca doresti sa se lipeasca bine unele de celelalte! Urmand acesti pasi, vei avea parte de cele mai delicioase clatite din viata ta!

 

Sa ai pofta!

 

Comentarii