Ai nevoie de:
1 kg faina
3 oua + 1 galbenus pentru uns
330 ml lapte
110 g unt topit
25 g drojdie
250 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
1 praf sare
Coaja rasa de la o lamaie
250 g rahat (folosim mai multe culori)
1 lingura rom
2 linguri lapte
Cum se prepara:
Cozonacul fara framantare te scapa de stres si te ajuta sa economisesti timp atunci cand prepari o multime de bunatati pentru masa de Craciun. Asa ca hai sa trecem la treaba!
Intr-un vas cerne faina si adauga un praf de sare. Separat, intr-o cana sau ibric, pregateste maiaua. Jumatate de cana de lapte caldut, drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Amesteaca bine si lasa sa creasca pentru aproximativ 10 minute.
Separa ouale si pune restul de lapte la incalzit. Timp in care freaca galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase si adauga coaja de lamaie (sau portocala, dupa gust). Bate si albusurile cu un praf de sare pana obtii o spuma tare. Dupa care, toarna laptele fierbinte peste galbenusuri si omogenizeaza compozitia. Adauga maiaua peste faina si amesteca. Apoi adauga compozitia de galbenusuri cu lapte, putin cate putin, si continua sa amesteci, dupa care adauga albusul batut spuma si esenta de vanilie. In final, adauga si untul topit si framanta aluatul pana cand acesta nu se mai lipseste de maini.
Presara putina faina peste aluat, acopera castronul si lasa-l la dospit pana ce isi dubleaza volumul. Dupa ce a crescut, imparte aluatul in doua parti egale, intinde-l cu un sucitor pe blatul de lucru pe care l-ai uns cu ulei si presara rahat pe blat. Ruleaza fiecare cozonac, si taie felii de aproximativ 2 cm grosime.
Asaza feliile intr-o forma rotunda pentru copt cu diametrul de 20 cm in forma de floare si mai lasa sa creasca, la caldura, pentru aproximativ 30-40 de minute. Unge cozonacii cu galbenus si presara putin zahar pe ei.
Apoi, coace fiecare cozonac in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute sau pana cand trece proba scobitoarei. Cand sunt gata, lasa-I la racit si savureaza-I cu pofta!
Comentarii