Ce modalitati de preparare a mancarii sa folosesti, pentru a te mentine sanatos?

Alimentatia si hidratarea corespunzatoare reprezinta primul pas, si cel mai important atunci cand doresti sa traiesti sanatos. Mancarea gatita, cu alimente cat mai proaspete si naturale, sunt calea spre a te mentine mereu in forma si plin de viata.

Insa, nu doar calitatea alimentelor este importanta atunci cand vrei sa ai o dieta echilibrata, ci si modul in care o gatesti conteaza mult. Chiar daca legumele pe care le folosesti sunt 100% naturale, efectul lor e aproape nul, daca decizi sa le prajesti in baie de ulei, spre exemplu. De aceea, este indicat sa acorzi atentie si modului in care prerari alimentele.

Prajirea alimentelor - una din cele mai nesanatoase modalitati de preparare a hranei

Prajirea alimentelor in ulei, este, poate, cea mai nesanatoasa metoda de a-ti pregati hrana. Ironia, face, insa, ca aceasta metoda sa fie si printre cele mai des intalnite in bucatariile multora. Ceea ce trebuie stiut, este, in primul rand, ca prajitul alimentelor poate fi mai putin toxic, atunci cand uleiul sau grasimea este aleasa cu atentie.

Prajitul in ulei de floarea soarelui, este cel mai putin indicat, deoarece, la temperaturi foarte ridicate, acesta devine toxic pentru organismul uman. Ceea ce putem face, daca totusi dorim sa mai mancam din cand in cand si alimente prajite, este sa alegem un ulei sau un tip de grasime de calitate. Uleiul de masline sau cel de cocos, reprezinta astfel de alternative mai sanatoase, la fel cum sunt si untul sau untura de casa.

Cu toate acestea, nu se recomanda folosirea metodei de gatire prin prajire foarte des. Iar atunci cand este, totusi folosita, pe langa ulei sau grasime de calitate, se recomanda si utilizarea anumitor tehnici, pentru a scapa de grasimea in exces ce ramane in alimente. Astfel de tehnici, sunt reprezentate scurgerea acestora dupa ce au fost prajite ori tapotarea acestora cu niste servetele de bucatarie, care sa absoarba uleiul.

Exista, insa, pe langa aceasta metoda, si alte modalitati de preparare a hranei. Care, sunt cu mult mai sanatoase, si care, aduc mancarii aceeasi calitate a gustului, ca si metoda prajirii. Iata doar cateva dintre acestea!

1.Gatitul la cuptor

Alimentele gatite la cuptor sunt extraordinare ca gust, si, sunt si foarte sanatoase. Spre deosebire de prajit, gatitul la cuptor nu necesita prea mult ulei, in multe cazuri, uleiul putand chiar sa lipseasca in mod complet. Pe langa gustul extraordinar, mancarea gatita la cuptor, mai are un avantaj: acela ca nu necesita prea multa atentie cat timp se coace.

Spre deosebire de prajit sau chiar fiert, unde nu poti lasa mancarea fara sa o mesteci periodic, gatitul la cuptor necesita doar mici verificari ale hranei, pentru a vedea daca s-a gatit complet, din momentul in care ajunge in cuptor.

Gatitul la cuptor este o alternativa sanatoasa a prajitului, care iti va schimba viata daca o vei incerca si tu. Ca si gust, mancarea este la fel de savuroasa ca si cea prajita, in unele cazuri poate chiar mai frageda si mai aromata!

2.Gatitul prin fierbere

Gatitul prin fierbere este si el un mod sanatos de preparare a hranei. Iar asta pentru ca, foarte multi considera ca mancarea fiarta nu are gust prea bun. Cu toate acestea, insa, daca alegi retetele potrivite, vei fi surprins placut de aceasta modalitate.

Este adevarat ca, la gust, cartofii fierti si cei prajiti sunt total diferiti si ca multi, i-ar alege imediat pe primii. Insa, daca ii vei face piure si vei adauga si putin unt sau lapte, vei echilibra mai mult balanta. Pentru a folosi aceasta metoda asa cum trebuie, este necesar doar sa alegi retetele potrivite.

Supele si ciorbele sunt, de exemplu, preparate delicioase. Supele creme, de asemenea, sunt extraordinare cand le gatesti cu legume proaspete din gradina. Si fasolea fiarta, peste care pui putin unt si putin usturoi poate fi extraordinara. Exista nenumarate lucruri delicioase pe care le-ai putea gati prin fierbere!

3.Gatitul la abur

Gatitul la abur este tot o modalitate sanatoasa de a-ti prepara hrana. Acest procedeu, face ca o mare parte din vitaminele si mineralele existente in legumele, pestele sau carnea pe care o gatesti, sa se pastreze foarte bine.

Si, la fel ca si gatitul prin fierbere, te salveaza de “monstruletul” care face mancarea nesanatoasa-uleiul de floarea soarelui. Si nu numai! Gatitul la abur, nu necesita niciun fel de grasime adaugata pe suprafata alimentelor, asa ca, acesta este un mod extraordinar de a-ti prepara hrana cat mai natural.

4.Gatitul pe gratar

Gatitul pe gratar este o modalitate extraordinara de a-ti prepara hrana, insa poate fi si foarte inselatoare.Important este, ca atunci cand folosesti aceasta metoda, sa ai mare grija si la ce anume pui pe gratar!

Legumele, de exemplu, sunt o alternativa delicioasa, dar si sanatoasa, atunci cand le gatesti pe gratar. Carnea grasa, insa, ori cea tocata, nu este deloc recomandata. Atunci cand doresti sa folosesti aceasta tehnica, alege alimente slabe in calorii, cum este cazul legumelor, al pieptului de pui sau al pestelui. Aceste alimente, gatite la gratar, te vor ajuta sa te pastrezi sanatos.

5.Gatitul la grill-ul electric

Un grill electric, este alternativa mai putin costisitoare ca si timp, pentru cei mult prea ocupati sa faca focul pentru un gratar in curtea casei. Grill-ul electric, poate fi utilizat pentru gatirea multor alimente, aceasta modalitate de preparare a hranei, semanand, dupa cum am specificat deja, cu gratarul clasic.

Ceea ce este interesant la acest aparat, este faptul ca poate fi utilizat chiar si in casa ori in momente in care timpul este mult prea scurt pentru a porni un gratar, ori, atunci cand portiile sunt prea mici si nu are rost sa faci gratar. Poti gati la grill, atat legume, cat si peste sau carne. Grill-ul electric iti permite sa prepari o gama larga de alimente, foarte sanatoase, deoarece, si aceasta modalitate necesita foarte putin ulei.

Acestea, sunt doar 5 alternative sanatoase de preparare a hranei, insa exista multe altele. In cazul legumelor si al fructelor, poti incerca, pe cat posibil, sa nu le preari termic, iar pe cele care pot fi consumate crude, sa le mananci fara a le mai gati, pentru ca vitaminele si mineralele sa se pastreze in intregime.

Pentru mai multe sfaturi utile, dar si retete super delicioase si sanatoase, continua sa urmaresti activitatea noastra de pe blog! Vei putea gasi multe trucuri utile, dar si preparate extraordinare!

Comentarii