4 Retete de clatite pe care copiii le adora

De ce e bine sa le gatim celor mici?

Desi nu e recomandat sa le dam copiilor nostri foarte multe dulciuri, cateodata trebuie sa le mai facem si poftele. Daca aceste recompense delicioase, vin cu moderatie din partea parintilor, atunci ajung sa ii faca mai ascultatori si sa le aduca si un zambet pe buze!

Ceea ce se recomanda, insa, este sa nu le dam copiilor nostri dulciuri din comert. Fiindca, in cazul acestora, este mult mai dificil de controlat care e calitatea alimentelor din care au fost facute.

Este mult mai sanatos sa alegem ca, atunci cand le dam copiilor ceva dulce, sa le gatim chiar noi! Asa ca, daca pana acum i- ai dat copilului tau doar dulciuri de la cofetarie, cumpara- ti un set tigai ieftine! Fiindca am pregatit pentru tine 3 retete de clatite de care cei mici nu se vor mai satura!

Clatite in doua culori

250 g faina

5 oua

400 ml lapte

30 g cacao

40 g zahar

3 ml esenta de vanilie

3 ml esenta de rom

Daca exista ceva de care copii sunt tare incantati, acela e sigur joaca! Iar in bucatarie te poti juca foarte mult, mai ales in cazul clatitelor in doua culori!

Pentru aceasta reteta, va trebui in primul rand, ca, intr- un bol, sa spargi cele 5 oua, sa le bati pana se incarporeaza, iar apoi sa adaugi laptele. Mesteci bine, apoi adaugi si zaharul si esentele, si continui pana la topirea completa a zaharului

Dupa care adaugi si faina si continui sa mesteci pana ce aluatul nu va mai avea deloc cocoloase. Compozitia trebuie sa aiba o consistenta cremoasa, asemanatoare cu cea a supei- creme. Daca la final, nu iese asa, vei mai adauga, dupa caz, faina sau lapte, in asa fel incat sa o aduci la consistenta potrivita.

Dupa aceea, separi compozitia in doua boluri diferite iar intr- unul dintre ele adaugi si cele 30 g de cacao.

Atunci cand le pui in tigaie, poti sa te joci cu forma pe care sa o aiba partea alba sau maro. Poti de exemplu sa pui in mijlocul tigaii, o forma pentru biscuiti, in asa fel incat interiorul sa fie de o culoare iar exteriorul de alta culoare.

Clatite japoneze

Ingrediente

3 oua

70 g zahar

3 ml vanilie

3 ml rom

50 ml apa minerala

150 g faina

1 plic praf de copt

Pentru prepararea compozitiei, va trebui sa amesteci intr- un bol cele 3 oua, impreuna cu zaharul, vanilia, romul si apa minerala. Cand compozitia s- a omogenizat, se toarna si faina si praful de copt si se amesteca pana se incorporeaza.

La final, compozitia trebuie sa fie destul de consistenta, apropiata de cea a maionezei taiate.

Cand obtii consistenta care trebuie, pui in tigaia preincinsa un polonic de compozitie. Vei lasa clatitele pe o parte si pe cealalta pana ce vor fi gatite bine.

Atentie! Trebuie sa pui o cantitate destul de mica de compozitie, fiindca aceste clatite trebuie sa fie de dimensiuni mici- doar putin mai mari decat un biscuite.

Cat inca sunt calde, vei lua cate o clatita si, deasupra ei, vei pune la alegere fructe, dulceata sau ciocolata, iar deasupra ei, vei pune o alta clatita. Ulterior, vei apasa pe marginile Acestui “sandwich” din clatite, astfel incat acestea sa se lipeasca si sa se inchida.

Clatite americane

300 g faina

350 g lapte

7 oua

1 plic praf de copt

3 ml esenta de vanilie

3 ml esenta de rom

1 pliculet zahar vanilinat

7 linguri de zahar

Pentru aceasta reteta, va trebui, pentru inceput, sa separi albusurile de galbenusuri. Te vei ocupa apoi de pregatirea compozitiei cu galbenus si vei lasa albusurile pentru final, deoarece acestea trebuie batute spuma, iar spuma se poate taia foarte usor.

Astfel, galbenusurile rezultate, le vei  bate cu telul pana la omogenizare, urmand ca apoi sa adaugi zaharul, esentele, praful de copt si pliculetul de zahar vanilinat. Vei bate cu telul pana cand se topeste zaharul.

Dupa care, vei adauga si laptele, vei mesteca bine , iar apoi vei turna si faina peste. Compozitia rezultata va avea consistenta asemanatoare clatitelor clasice.

Cand ai obtinut aceasta consistenta, vei trece la albusuri. Pe care le vei bate spuma, cu ajutorul unui mixer.

Cand albusurile sunt gata, le vei turna peste galbenusuri si vei mesteca, incet, cu ajutorul unei spatule. Va trebui sa amesteci cu grija, fiindca spuma de albus de ou se poate taia.

Cand compozitia este gata, se poate turna cu un polonic, in tigaia de clatite.

Waffles

Ingrediente:

350 g faina

300 ml lapte

150 g unt

5 oua

50 g zahar

1 pliculet zahar vanilinat

1 pliculet praf de copt

3 ml esenta de vanilie

3 ml esenta de rom

Pe langa ingredientele necesare, pentru aceasta reteta vei avea nevoie si de un waffle maker.

Pentru preparare, va trebui sa procedam la fel ca in cazul clatitelor americane, adica sa separam albusurile de galbenusuri.

Ouale, laptele si untul va trebui sa fie la temperatura camerei, astfel incat, atunci cand le vei amesteca, sa poata fi omogenizate.

Pentru inceput, intr- un bol, vei pune faina, peste care vei adauga si zaharul, pliculetul de zahar vanilinat si praful de copt. Si vei mesteca pana ce ingredientele se intrepatrund. Dupa aceea vei pune peste amestecul de faina si untul si galbenusurile de ou. Vei continua sa mesteci, iar apoi vei adauga si laptele.

E indicat sa folosesti un mixer. Astfel iti va fi mai usor sa omogenizezi ingredientele.

Vei bate apoi albusurile spuma si le vei turna si pe acestea in bolul cu faina, albenusurile si celelalte ingrediente. Adauga spuma treptat, si mesteca usor, cu o spatula, avand grija sa nu se taie spuma.

Cand compozitia s-a  omogenizat complet, toarna cate un polonic din ea, in fiecare forma de waffles si inchide aparatul.

Atentie! E indicat sa il pornesti inainte, astfel incat acesta sa fie incins atunci cand vei turna compozitia.

Si asa am reusit sa terminam cu toate cele 4 retete de clatite! Cat de simplu a fost! Iar la final, pe langa niste clatite delicioase, ne vom putea bucura si de un moment frumos cu cel mic!

Comentarii