TIMP DE PREPARARE1 oră
TIMP TOTAL1 oră 34 minute
1 varza murata
750 gr carne tocată de porc
2 cepe rosii
3 lingură(i) untură de porc sau ulei
150 gr șuncă afumată sau kaizer
150 gr orez
1 lingură(i) paprika dulce
1 lingură(i) cimbru uscat
1 lingură(i) chimen macinat
1 linguriță(e) marar uscat
350 gr smantana
Pasul 1 - Pregatirea verzei
Varsa murata se lasa peste noapte la desarat intr-o cratita cu apa (daca este cazul). Se schimba apa ori de cate ori se considera necesar. A doua zi se separa foile de varza si se toaca marunt.
Se pune la foc o tigaie, doua linguri de ulei si se caleste timp de aproximativ 15 minute, adaugand piper si sare dupa gust.
Pasul 2 - Pregatirea carnii
Se ia ceapa si se toaca marunt, dupa care se pune la calit intr-o tigaiecu un strop de ulei, timp de 2-3 minute, pana-si schimba culoarea. Se adauga carnea tocata, mirodeniile, sarea si piperul si se lasa la foc circa 10 minute, pana carnea isi schimba usor culoarea.
Pasul 3 - Pregatirea cuptorului
Cuptorul se preincalzeste la 190 grade Celsius.
Pasul 4 - Pregatirea orezului
Se ia o cratita si se pune pe foc cu 3/4 cana de orez si o cana-doua de apa. Verificati orezul si, cand acesta este gata, scurgeti apa si amestecati-l cu carnea calita.
Pasul 5 - Asamblarea preparatului
Se ia o tava termorezistenta si se tapeteaza cu ulei. Se adauga un sfert din varza calita alaturi de jumatate din amestecul de carne tocata. Se adauga inca un sfert din varza si se presara sunca afumata sau kaizer bucatele si se continua asamblarea. Peste ultimul strat de varza se va adauga smantana si se baga la copt pentru aproximativ 30 minute.
Pasul 6 - Servire
Adaugati pe o farfurie portia dorita si serviti cu mai multa smantana proaspata sau cu ardei iute.
Pofta buna!