TIMP DE PREGĂTIRE 10 minute
TIMP DE PREPARARE 1 oră
TIMP TOTAL 1 oră 10 minute
Pentru 12 portii
- unt pentru uns tava
- 1 ¾ cani faina
- 2 linguriță(e) scortisoara macinata
- 1 linguriță(e) praf de copt/ bicarbonat sodiu
- ½ linguriță(e) sare
- ½ linguriță(e) nucsoara macinata
- ¼ linguriță(e) cuisoare macinate
- 1 ½ cana piure dovleac
- 2 oua mari
- ½ cana zahar granulat
- ½ cana zahar brun
- ½ cana ulei vegetal/ ulei de cocos topit
- 2 lingură(i) seminte de dovleac prajite, pentru topping
- 2 lingură(i) zahar turbinado pentru topping
Pasul 1 - Pregătești cuptorul
Preîncălzești cuptorul la 190 grade Celsius. Ungi cu generozitate o tava mare dreptunghiulară, cu unt sau ulei. Pui deoparte.
Pasul 2 - Amesteci ingredientele uscate
Într-un bol mediu amesteci făina, scorțișoara, bicarbonatul de sodiu, sarea, nucșoara și cuișoarele. Combini toate aceste ingrediente și lași deoparte.
Pasul 3 - Amesteci ingredientele umede
Într-un bol mare, adaugi piureul de dovleac, ouăle, zahărul granulat, zahărul brun și uleiul. Amesteci cu o lingură până când totul se combină foarte bine.
Pasul 4 - Combini ingredientele uscate cu cele umede
Adaugi ingredientele uscate în cele lichide și amesteci din nou foarte bine. Torni în tava dreptunghiulară (de cozonac) și netezești cu o spatulă. Deasupra presari zahăr turbinado (din trestie de zahăr) și semințe de dovleac prăjite.
Pasul 5 - Coci pâinea în cuptor
Pune tava la cuptor și coace pâinea timp de 60 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată.
Pasul 6 - Servire Pâine cu dovleac
Scoate tigaia din cuptor și pune-o pe un suport de răcire. În circa 10 minute se va răcori. Cu ajutorul unui cuțit de unt , desfaci cu atenție marginile pâinii de pe pereții tăvii. Întoarce tava și scoate cu atenție pâinea. Lasă pâinea să se răcească bine pe un grătar. Când se răcorește, poți să o feliezi cu un cuțit mare și să o servești.
Poftă bună!