TIMP DE PREPARARE1 oră
TIMP TOTAL1 oră 50 minute
Aluat
600 gr faina
25 gr drojdie proaspata
2 oua
sare
200 gr zahar
1 linguriță(e) esenta de rom
250 ml lapte
Coaja rasa portocala si lamaie
80 gr unt topit
Ornare
miere
nuca macinata
Pentru sirop
300 ml apa
130 gr zahar
1 baton scortisoara
Coaja de la o portocala
1 lingură(i) esenta rom
Pasul 1 - Pregatirea drojdiei
Se pune pe foc o cratita si se adauga laptele la incalzit. Se da deoparte si intr-un bol se amesteca laptele cald cu drojdia, o lingura de faina, un praf de sare si o lingura de zahar. Se da deoparte timp de aproximativ 15 minute.
Pasul 2 - Pregatirea aluatului
Intr-un castron se cerne faina peste care se adauga drojdia, ouale, un praf de sare si unul de zahar si niste coaja rasa de citrice. Se amesteca toate ingredientele si apoi se framanta pana cand aluatul este omogenizat si nu se mai lipeste de maini.
Cand aluatul este gata, se acopera cu un prosop si se da deoparte la cald timp de aproximativ 30 minute-o ora, pentru ca aluatul sa creasca.
Pasul 3 - Pregatirea cuptorului
Se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
Pasul 4 - Modelarea aluatului
Aluatul se taie in bucati adecvate de lucru, din care se formeaza treptat mai multe bastoane ce urmeaza a fi modelate sub forma cifrei 8.
Pasul 5 - Pregatirea tavii
Pe fundul unei tavi se adauga hartie de copt sau se tapeteaza cu ulei si putina faina.
Pasul 6 - Coacerea “Sfintilor”
Aluatul modelat se trece in tava de copt, se ung cu galbenus de ou si se dau la copt pentru circa 30 minute.
Pasul 7 - Pregatirea siropului
Se pune o cratita pe foc in care se adauga coaja rasa de portocala si de lamaie, zahar, esenta de rom sau vanilie, scortisoata si/sau miere. Se fierbe pana aceasta se ingroasa usor. Optional, puteti omite acest pas si puteti folosi in schimb sirop de artar sau miere.
Pasul 8 - Insiroparea “Sfintilor”
Dupa ce mucenicii s-au copt, luati pe rand fiecare “Sfant” si adaugatii in sirop, pana acestea s-au patruns. Apoi punetii intr-o cratita si presarati nuca la fiecare strat. Serviti cand acestia s-au racit.
Pofta buna!