Acest sos de usturoi, numit traditional Toum, este des intalnit in restaurantele libaneze si servit alaturi de pui. Contine doar 4 ingrediente: usturoi, ulei, sare si lamaie.
1 cana cu catei de usturoi decojiti
2 linguriță(e) sare kosher
3 cani ulei
½ zeama de lamaie
Pasul 1 – Pregatiti cateii de usturoi
Cu un cutit tăiați cățeii de usturoi pe jumătate în lungime și îndepărtați orice parte verde.
Pasul 2 – Pasati cateii de usturoi
Transferați căței de usturoi feliați într-un blender și adăugați sare kosher. Mixati timp de un minut până când usturoiul se marunteste. Incorporati si ce ramane pe peretii laterali.
Pasul 3 – Adaugati ulei
In timp ce blenderul functioneaza, turnați încet una-două linguri de ulei, apoi opriți-vă și curatati vasul. Continuați să adăugați o altă lingură sau două de ulei până când usturoiul începe să devina cremos.
Pasul 4 – Adaugati zeama de lamaie
Cand usturoiul devine o pasta, adaugati din ce in ce mai mult ulei si incepeti sa alternati cu o jumatate de cana de suc de lamaie pana cand incorporati toata cantitatea de ulei si de suc de lamanei. In circa 15 minute ar trebui sa finalizati.
Pasul 5 – Depozitare sos de usturoi, reteta libaneza
Transferați sosul într-un recipient de sticlă și acoperiți cu un prosop de hârtie în frigider peste noapte.
A doua zi, înlocuiți prosopul de hârtie cu un capac etanș și păstrați-l la frigider până la 3 luni.
Pofta buna!
Comentarii