Daca vorbim despre toppinguri pentru deserturi, atunci sosul caramel este un must! Acest Sos caramel - reteta de casa este fin si dulce; o modalitate excelenta de a pune un upgrade important pentru toate dulciurile pe care le experimentezi. Un sos moale si matasos, perfect pentru o multime de deserturi, de la inghetata pana la placinte cu mere. Este delicat, usor de preparat si poti sa-l faci in avans, ca sa castigi mai mult timp petrecut cu invitatii tai.
TIMP DE PREPARARE 10 minute
TIMP TOTAL 20 minute
1 cana zahar tos
1 linguriță(e) sirop de porumb
¼ cana apa rece
3 lingură(i) unt
¾ cana smantana
¼ linguriță(e) sare
Pasul 1 - Puneti o cratita pe foc pentru a gati Sos caramel - reteta de casa
Intr-o cratita cu fund gros, la foc mediu - mare, amestecati zaharul, un sfert de cana de apa si siropul de porumb. Mixati bine pentru ca zaharul sa se dizolve putin.
Pasul 2 - Topiti zaharul treptat
Gatiti fara sa agitati tigaia, pana cand amestecul capata o culoare aurie (circa 6 - 8 minute).
Reduceti temperatura focului la minim si continuati sa gatiti, agitand ocazional tigaia (evitati sa amestecati).
Pasul 3 - Finalizati caramelul
Caramelul este gata cand termometrul de bucatarie arata instant 180 grade Celsius, iar amestecul capata o culoare de chihlimbar deschis.
Pasul 4 - Adaugati unt, smantana si sare
Luati tigaia de pe foc. Repede si cu atentie, adaugati untul si mixati. Din nou, cu atentie si rapid, adaugati smantana (crema de smantana) si sarea. Continuati sa amestecati rapid, pana cand sosul devine matasos.
Pasul 5 - Depozitare si servire Sos caramel - reteta de casa
Acoperiti sosul cu un prosop de hartie pentru a absorbi aburul si pentru a evita formarea unei cruste in timp ce se raceste. Lasati apoi sosul sa se raceasca bine, dupa care il puteti transfera intr-un recipient inchis etans. Depozitati in frigider.
Bucurati-va de sos si scoateti-l la masa pentru o multime de dulciuri pe care le testati!
Pofta buna!
Comentarii