Dulceata de coacăze negre

Vara este vreme buna pentru gemuri si dulceturi. Prepara dulceata de coacaze negre, cu aceasta reteta.

600 gr coacaze negre
 400 gr zahar
 sucul de la o jumatate de lamaie

 

 

Pasul 1 – Pregatiti borcanele si coacazele
 

Dacă nu aveți un termometru de gătit, puneți o farfurie în congelator. Sterilizați borcanele pe care doriți să le utilizați. Scufundati coacăzele negre într-o cratita cu aproximativ 100 ml de apă. Aduceti la punctul de fierbere și lasati sa fiarba timp de 5 minute, până când fructele s-au descompus într-o pulpă tare. Lasa-le să se răcească ușor.


Pasul 2 – Cantariti pulpa si adaugati zahar
 

Acum aveți două opțiuni. Pentru un gem neted, stil jeleu, zdrobiți fructele printr-o sită, într-un bol. Dacă preferati dulceata cu textura, lasati pulpa așa cum este. Indiferent de optiune, cantariti pulpa de fructe și apoi adaugati 400 g de zahăr la fiecare 500 g de pulpă, apoi puneti înapoi în cratiță.


Pasul 3 – Turnati sucul de lamaie si fierbeti dulceata
 

Se toarnă sucul de lămâie apoi se încălzește ușor, amestecând, pentru a dizolva zahărul. Se intensifica focul, apoi se fierbe tare timp de aproximativ 10 minute sau până când ajunge la 105C (punctul de reglaj) pe un termometru de gătit. Dacă nu dețineți un termometru, încercați să puneti dulceata pe farfuria inghetata (intindeti cu o lingura). După câteva minute împingeți ușor cu degetul prin dulceata din farfurie - dacă suprafața se increteste, dulceata este gata. Dacă nu este gata, puneti din nou la fiert, timp de 2 minute, apoi re-testați.


Pasul 4 – Finalizati si puneti dulceata in borcane
 

Opriti focul și luati spuma cu o spumiera sau cu o lingura. Lasati la racit timp de 10-15 minute. Amestecați ușor pentru a distribui fructele uniform, apoi turnati în borcane sterilizate. Dulceata de coacaze negre se păstrează timp de 6 luni într-un dulap uscat și rece.

Pofta buna!

Comentarii

Articole similare

Dulceata de fructe de padure
Dulceata de fructe de padure
Pentru dulceata de fructe de padure poti folosi afine, zmeura, mure si/ sau coacaze. Este una din cele mai delicioase retete pentru dulceata. O poti folosi ulterior pentru a prepara diverse deserturi...
Dulceata de caise
Dulceata de caise
Aceasta dulceata de caise este o raza de soare intr-un borcan, ceea ce o face spectaculoasa. Imediat ce apar caisele, faceti-va timp sa preparati cateva borcane pe care le puteti pastra timp de mai...
Dulceata de zmeura
Dulceata de zmeura
Aceasta dulceata de zmeura este regina gemurilor si dulceturilor rosii. Iata o reteta unica, ce face dulceata sa fie extra speciala. TIMP DE PREGĂTIRE 30 minute TIMP DE PREPARARE 1 oră TIMP...