Cozonac cu mac

Daca nu sunteti mare fani ai cozonacul traditional cu nuca, cacao si rahat, atunci va recomand cu drag reteta de cozonac cu mac, o reinterpretare la fel de pufoasa, speciala, dar gustoasa in acelasi timp. Aceasta reteta se poate pregati de catre oricine, cu ingrediente putine, si va fi un preparat special de pe masa traditionala de Paste.
 

TIMP DE PREGĂTIRE40 minute
TIMP DE PREPARARE50 minute
TIMP TOTAL1 oră 30 minute

 

 

Aluat
 1 kg faina
 550 ml lapte
 1 lingură(i) zahar
 50 gr drojdie proaspata
 100 gr unt
 100 gr zahar pudra
 6 galbenusuri
 sare
 vanilie
 coaja lamaie

Umplutura
 350 gr mac
 350 ml lapte
 140 gr zahar
 100 gr stafide
 vanilie
 scortisoara

Pentru uns
 3 lingură(i) lapte
 1 galbenus
 1 albus

 

 

Pasul 1 - Pregatirea aluatului
 

Intr-un vas se amesteca faina si o 4,5/5 din lapte. Separat se amesteca restul de lapte cu faina, zaharul si drojdia, lasandu-se la stagnat timp de 20 mine. Apoi se incorporeaza cel din urma amestec in primul. Se adauga restul ingredientelor si se omogenizeaza, adaugand treptat restul de faina. Se acopera si se lasa la dospit pentru aproximativ 30-40 minute, la loc cald.


Pasul 2 - Pregatirea umpluturii
 

Se ia o cratita si se pune pe foc, in care se adauga lapte, zaharul, esenta si coaja rasa de lamaie, impreuna cu macul macinat. Se da la foc mix pentru aproximativ 2 minute, omogenizand crema incontinuu pana aceasta capata consistenta. Se incorporeaza si stafidele si scortisoara (dupa preferinte).


Pasul 3 - Preincalzirea cuptorului
 

Cuptorul se preincalzeste la 170 grade Celsius


Pasul 4 - Pregatirea cozonacului
 

Aluatul se pune pe blatul de lucru si se imparte in mai multe parti egale. Se framanta cateva minute fiecare bucata si se ruleaza foi. Adaugati o cantitate generoasa de umplutura si rulati.


Pasul 5 - Coacerea cozonacului
 

Puneti aluatul in tava de copt tapetate cu faina si ulei sau cu hartie de copt. Lasati la copt timp de aproximativ 50 minute. Scoateti si serviti alaturi de cei dragi.

Pofta buna!

Comentarii

Articole similare

Reteta cozonac cu nuca
Reteta cozonac cu nuca
Experimenteaza aceasta reteta cozonac cu nuca de Craciun sau in orice moment al anului, atunci cand ai pofta de un aluat festiv pufos si dulce. Urmeaza etapele de mai jos. TIMP DE PREGĂTIRE 1...
Cozonac cu mac
Cozonac cu mac
Daca nu sunteti mare fani ai cozonacul traditional cu nuca, cacao si rahat, atunci va recomand cu drag reteta de cozonac cu mac, o reinterpretare la fel de pufoasa, speciala, dar gustoasa in acelasi...
Cozonac fara framantare cu rahat
Cozonac fara framantare cu rahat
Ai nevoie de: 1 kg faina 3 oua + 1 galbenus pentru uns 330 ml lapte 110 g unt topit 25 g drojdie 250 g zahar 1 lingurita esenta de vanilie 1 praf sare Coaja rasa de la o lamaie ...
Placintute cu mere si Cheddar
Placintute cu mere si Cheddar
Aceste Placintute cu mere si Cheddar sunt umplute cu branza delicioasa si mere, cu un varf de aroma de mustar. Ia-le cu tine in masina, la birou, la picnic sau aseaza-le in zona de gustari, pentru...
Somon in crusta de susan
Somon in crusta de susan
Somonul acesta este pur si simplu indraznet. Este singurul mod in care l-am putea descrie rapid. Cu o atingere de ceapa uscata si fulgi de usturoi, seminte de mac si susan, presarat cu sare grosiera,...