TIMP DE PREPARARE1 oră 20 minute
TIMP TOTAL2 ore 20 minute
1 + 1/2 kg castane
2 kg zahăr
4 cani apa
1 lingură(i) suc de lămâie
1 praf sare
Pasul 1 - Pregătirea castanelor
Luați o cratiță cu apă și puneți-o la foc. Între timp îndepărtați coaja de pe castane și puneți-le în cratiță la fiert timp de aproximativ 2 ore (nu trebuie să se sfărâme).
Pasul 2 - Pregătirea sosului
Se ia o altă cratita în care se va pregăti siropul. Se adaugă zahăr și apă și se omogenizează cu o spatulă de lemn, treptat și periodic, ușor, lăsând la foc mic până când zahărul începe să se topească și se formează un sos gros. Se lasă la răcit și se folosește ulterior, la pasul 3.
Pasul 3 - Pregătire dulceață
După ce sosul s-a răcit se încorporează castanele fierte. Se lasă o noapte la macerat, la temperatura camerei.
Ulterior se mai fierbe dulceața încă o dată la foc mic aproximativ 5 minute.
Se adaugă sucul de lămâie și se fierbe din nou până se îngroașă. Dulceața se trasnferă în borcane sterile, care se sterilizează din nou la cuptor sau prin fierbere. Se lasă la răcit lent, la temperatura camerei și se depozitează într-un loc răcoros.
Poftă bună!