TIMP DE PREPARARE1 oră 40 minute
TIMP TOTAL2 ore 40 minute
2,5 kg de ardei capia mare
0,5 kg ardei iute
1,5 kg zahăr tos
150 gr ghimbir
1,5 l oțet de 9%
3 buc anason stelat
1 lingură(i) sare de mare
Pasul 1 - Pregătirea legumelor
Ardeii kapia se coc și se pun într-o pungă pentru 5-10 minute ca să se înăbușească și să se curețe cu mai multă ușurință. Se curăță de coajă și semințe și se dau deoparte.
Se spală și se curăță și ardeii iuți, respectiv ghimbirul.
Pasul 2 - Pregătirea siropului
Într-o cratita se adaugă oțetul care se reduce prin fierbere la jumătate. Se adaugă zahărul și sarea și se lasă la fiert la foc mic, omogenizându-se periodic până se dizolvă.
Pasul 3 - Pregătirea dulceței
Ghimbirul se toacă mărunt și se adaugă în sirop alături de anason. Se adaugă și ardeii trecuți printr-o sită.
Se omogenizează și se lasă la foc mic, amestecând periodic pentru a evita lipirea de pereții vasului, până când dulceața capătă textura specifică. Ulterior se dă deoparte și s etrece în borcane sterile.
Poftă bună!