Curcan de Craciun in glazura de zahar brun

Curcan de Craciun in glazura de zahar brun
Incearca ceva deosebit de Craciun. Inlocuieste porcul cu un curcan. Acest Curcan de Craciun in glazura de zahar brun este o adevarata sarbatoare pentru masa de Craciun pe care o imparti alaturi de toti cei dragi. Se poate servi cu morcovi confiati.
 
TIMP DE PREGĂTIRE 30 minute
TIMP DE PREPARARE 1 oră 42 minute
TIMP TOTAL 2 ore 12 minute

 

 

 1 curcan de 5 - 5.5 kg
 50 gr unt
 cimbru proaspat
 frunze de dafin
 8 morcovi decojiti si taiati in bucati mari
Pentru amestecul de condimente
 ½ linguriță(e) cuisoare pisate
 1 linguriță(e) nucsoara
 1 linguriță(e) ghimbir
 1 linguriță(e) piper negru macinat
 2 stelute anason pisate
Pentru amestecul uscat
 2 linguriță(e) zahar nerafinat
Pentru sirop (bait)
 50 gr zahar nerafinat
 50 gr sirop de artar
 50 gr unt topit
 100 ml otet de mere

 

 

Pasul 1 - Pregatesti curcanul
 

Amesteci toate ingredientele pentru mixul de condimente. Pentru condimente uscate, pune 2 linguri de sare de mare impreuna cu zaharul si jumatate din amestecul de condimente. Asezi curcanul intr-o tigaie de roasting si incet incepi sa impingi cu degetele sub piele, de la gat pana spre piept. Condimentezi curcanul peste tot cu amestecul de ierburi uscate - in interior si pe exterior, pe sub piele.
Lasi curcanul in tava, cu pieptul in sus si il dai la frigider timp de cel putin o ora sau maxim doua zile. Daca nu intra in contact cu altceva, poti sa-l lasi descoperit, pentru a permite pielii sa se usuce si sa devina astfel mai crocanta.


Pasul 2 - Pregatesti siropul pentru Curcan de Craciun in glazura de zahar brun
 

Pune amestecul de condimente ramase si ingredientele de sos intr-o cratita. Incalzeste-le pana cand zaharul se topeste. Dai apoi deoparte. Scoti curcanul din frigider cu o ora inainte de a-l gati.


Pasul 3 - Pregatesti cuptorul
 

Incalzesti cuptorul la 180 grade Celsius, modul ventilare. Setezi timpul de preparare de 40 de minute per kg. Un curcan de aceasta dimensiune ar trebui sa fie gata in circa 3 ore si jumatate, plus 30- 45 de minute.


Pasul 4 - Montezi curcanul in tigaie si dai la cuptor
 

Ungi curcanul peste tot cu unt si presari ierburile in cavitatea sa.

Acoperi usor cu folie si dai la cuptor (roast) in functie de timpul calculat. Dupa 30 de minute, torni peste curcan siropul preparat, iar apoi repeti procedura la fiecare 30 de minute.
Inainte cu o ora, indepartezi folia. Pui morcovii in tigaie, amesteci pentru a fi cuprinsi de suc si continui sa-i gatesti.
Verifici curcanul cu un termometru de gatit - la 65 grade Celsius ar trebui sa fie gata.


Pasul 5 - Servire Curcan in glazura de zahar brun
 

Il lasi sa se raceasca pe un platou cald - timp de o ora va ramane cald. Intre timp poti pregati morcovii pana cand devin fragezi.
Curcanul se serveste garnisit cu dafin si cimbru, alaturi de morcovi.

Pofta buna si Sarbatori Fericite!

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 18:00

0746266406 contact@oalesitigai.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!