TIMP DE PREPARARE 1 oră
TIMP TOTAL 1 oră 20 minute
200 gr zahar pentru caramel
150 gr zahar pentru crema
8 oua
1 l lapte
esenta de vanilie
Pasul 1 - Faceti caramelul
Pentru asta, luati o cratita , puneti 200 grame de zahar in ea si asezati-o pe foc, la putere mica. Lasati zaharul sa se topeasca, fara sa-l ardeti (ar trebui sa aiba o culoare aurie frumoasa, nu o nuanta inchisa). Cand zaharul a devenit o pasta, puneti caramelul rapid in tava de copt. Trebuie sa va miscati repede, pentru ca altfel caramelul se va intari. Ungeti cat mai bine baza si peretii. Va puteti ajuta de o spatula.
Lasati caramelul sa se raceasca in tava de copt. Se va intari rapid si se va crapa - este normal.
Pasul 2 - Pregatiti ingredientele pentru crema de zahar ars
Intre timp, desfaceti cele 8 oua, fara a separa insa albusul de galbenus. Cantariti si celelalte ingrediente - 150 grame zahar si 1 litru de lapte.
Pasul 3 - Preparati crema
Intr-un mixer amestecati cele 8 oua cu zaharul, prima data la putere mica si apoi din ce in ce mai mare. Cand zaharul aproape s-a topit, adaugati laptele. Mixati din nou bine. Veti obtine un lichid.
Pasul 4 - Puneti la copt Crema de zahar ars
Turnati lichidul din lapte si oua in tava in care se afla deja caramelul intarit. Pentru o coacere uniforma, va recomandam sa coaceti crema de zahar ars la bain marie. Pentru asta puneti tava de copt intr-o tava mai mare in care ati turnat apa rece.
Pasul 5 - Coacere si servire.
Coaceti la cuptor, la 160 grade, timp de 50 sau 60 de minute. La final, se lasa la rece, se pune la frigider timp de 2 ore sau peste noapte, se taie cu un cutit pe margine pentru a se desprinde si se rastoarna cu grija pe un platou (cu o miscare rapida - puneti platoul peste tava si rapid rasturnati invers crema e platou. Va lasa destul de mult suc, ceea ce este grozav!
Pofta buna!