Pregatirea carnatilor la gratar, indiferent ca vorbim de cei de casa, 100% romanesti sau de cei din comert, vin cu o savoare inegalabila si inedita pentru papilele noastre gustative. Iata cum sa-I pregatesti pe cei mai deliciosi.
TIMP DE PREPARARE40 minute
TIMP TOTAL1 oră 20 minute
20 kg pulpa porc
5 kg grasime porc
70 gr piper macinat
250 gr boia dulce
100 gr boia iute
20 gr are / kilogram carne
200 gr usturoi
4 linguriță(e) cimbru macinat
4 linguriță(e) chimen macinat
Pasul 1 - Pregatirea carnii
Se ia amestecul de carne sau flecile de carne dorite si se omogenizeaza/toaca cu ajutorul masinii de tocat. Se condimenteaza dupa preferinte cu sare, piper, usturoi, cimbru boia etc.
Pasul 2 - Pregatirea intestinelor
Matele se spala bine in apa calduta si se pregatesc pentru umplere.
Pasul 3 - Formarea carnatilor
Cu ajutorul masinii de tocat, se ruleaza intestinul pe suport si se introduce din amestecul de carne, formand carnati de o dimensiune potrivita, nici prea mari, nici prea mici, pentru a fi usor de depozitat.
Dupa umplerea fiecarui carnat se leaga bine cu o ata la capete pentru a da forma. Carnatii astfel pregatiti se pot pastra la congelator sau pot fi afumati.
Pasul 4 - Pregatirea gatarului
Se pregateste gratarul si/sau se incinge tigaia grill , stropind-o cu putin ulei (in cazul tigaii).
Pasul 5 - Pregatirea carnatilor
Se adauga 4-5 carnati sau cat cuprinde in tigaie, lasandu-I la gatit timp de aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte. Cand acestia capata o culoare rumena, caracteristica, se iau de pe gratar si se pun in vas la odihnit. Ulterior se servesc ca atare sau alaturi de garnitura favorita.
Pofta buna!