TIMP DE PREPARARE1 oră
TIMP TOTAL2 ore
Pentru foi
10 lingură(i) lapte
10 lingură(i) zahar
10 lingură(i) ulei
1 linguriță(e) amoniac stins in otet
2 oua
sare
faina cat cuprinde
Crema
1 l lapte
8 lingură(i) faina
6 lingură(i) zahar
zeama si coaja de la o lamaie
200 gr unt
esenta vanilie sau rom
Pasul 1 - Pregatirea aluatului
Intr-un bol se amesteca ouale, zaharul, un praf de sare, uleiul, laptele si amoniacul. Se adauga faina in ploaie, incorporand usor in intregul amestec pana la formarea aluatului. Se framanta bine si se da deoparte, de preferat la rece, pentru fragezire.
Pasul 2 - Pregatirea cuptorului pentru Alba ca Zapada
Cuptorul se preincalzeste la 180 grade Celsius.
Pasul 3 - Crearea foilor
Se scoate aluatul de la frigider si se taie in bucati egale. Cu ajutorul sucitorului se formeaza foi subtiri cu dimensiuni aproximativ egale, care se coc pe rand pe spatele tavii timp de aproximativ 15 minute. Manevrati foile cu grija pentru a nu se rupe.
Pasul 4 - Pregatirea cremei pentru Alba ca Zapada
Se ia un bol in care se adauga 10 linguri de lapte la temperatura camerei alaturi de zahar.
Se pune o cratita pe foc si se adauga intreg laptele ramas, alaturi de amestecul pregatit anterior si putina coaja rasa de lamaie. Compozitia se da deoparte cand crema incepe sa se ingroase. Se adauga margarina, zeama de la o jumatate de lamaie si o esenta aromata de vanilie, omogenizand incontinu.
Pasul 5 - Asamblare Alba ca Zapada
Se ia o tava de dimensiuni potrivite, cat cuprinde, fie aceeasi tava in care au copt foile si se aseaza foile si crema in straturi. Se imbraca in folie de plastic si se da la rece. Prajitura este numai buna de taiat si de servit dupa 1-2 zile.
Pofta buna!